Inapoi la Cautare

INSTRUCŢIUNI din /2003


privind elaborarea, avizarea, aprobarea şi urmărirea realizării programelor (preliminariilor) anuale de exploatare


Puteti sa consultati o forma actualizata valabilă între 20.03.2003 și 08.04.2008 , conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata ,valabilă între 20.03.2003 și 08.04.2008 , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    În conformitate cu prevederile art. 40 lit. h) şi k) din Legea minelor nr. 61/1998 şi ale art. 32 din Normele pentru aplicarea Legii minelor nr. 61/1998, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 639/1998, titularii licenţelor de exploatare vor întocmi programe anuale de exploatare şi programe de cercetare de detaliu, necesare dirijarii exploatării, pe care le vor trimite spre avizare inspectoratelor (secţiilor) teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, în luna decembrie pentru anul următor.

    Programul (preliminarul) anual de exploatare este documentaţia tehnico-economică după care se conduce întreaga activitate de baza a unei mine/cariere/balastiere într-o anumită perioada, de regula un an.

    Programele (preliminariile) anuale de exploatare se întocmesc de către unităţile miniere care executa lucrări de exploatare a zăcămintelor de substanţe minerale utile, precum şi de către instalaţiile de prelucrare/preparare aparţinând aceluiaşi agent economic.

    Atunci când instalaţiile de prelucrare/preparare fac parte integrantă din unităţile miniere, programele anuale vor conţine şi o secţiune privind prelucrarea/prepararea.

    În cazul în care instalaţiile de prelucrare/preparare nu aparţin agenţilor economici care efectuează exploatarea substanţelor minerale utile, pentru acestea nu se întocmesc programe (preliminarii) anuale de exploatare.

    Programul (preliminarul) anual de exploatare va cuprinde şi va detalia prevederile Planului de dezvoltare a exploatării pentru anul respectiv, cu referire la lucrările de deschidere, pregătire, exploatare, prelucrare/preparare, necesare să fie executate pentru realizarea producţiei miniere, la parametrii de eficienta economică, conservare şi/sau închidere, având în vedere în acelaşi timp respectarea normelor de protecţie şi exploatare raţională a zăcămintelor, a prevederilor şi instrucţiunilor privind protecţia mediului, precum şi a normelor de protecţie a muncii.

    Programul (preliminarul) anual de exploatare se va elabora pe fiecare perimetru de exploatare pentru care este acordată licenta de exploatare şi pentru care se va emite avizul inspectoratului (secţiei) teritoriale pentru resurse minerale, iar atunci când unitatea miniera exploatează aceeaşi substanţa minerala utila în mai multe perimetre, se va inainta şi un dosar cu centralizarea principalilor parametri tehnico-economici pe total unitate, pentru a avea o privire de ansamblu asupra eficientei exploatării.

    SECŢIUNEA I

    Întocmirea preliminariilor

    A. Generalitati

    1. Preliminariile anuale de exploatare se întocmesc anual de titularii de licenţă, cu eşalonarea (defalcarea) pe trimestre a tuturor lucrărilor, şi se depun spre avizare la inspectoratele teritoriale unde este arondat perimetrul respectiv, până la data de 1 decembrie a fiecărui an pentru anul următor, iar în cazul unităţilor cu capital majoritar de stat, şi cu acordul forului tutelar (companie naţionala, consiliu judeţean, primărie etc.). Preliminariile vor fi întocmite de un colectiv de specialişti (din cadrul unităţilor atestate sa întocmească asemenea documentaţii), numit prin decizie a şefului de unitate (director), sau de către alte societăţi comerciale, respectiv persoane fizice atestate sa elaboreze astfel de documentaţii.

    2. La întocmirea preliminariilor anuale trebuie să se aibă în vedere ca prin executarea lucrărilor programate şi prin modul lor de eşalonare, pe lângă realizarea producţiei prevăzute în licenta, să se asigure:

    - obţinerea şi menţinerea unor indici de normalitate corespunzatori pentru rezervele exploatabile (de bilanţ), deschise, pregătite şi gata pentru exploatare;

    - asigurarea capacităţii de producţie atât la mine, cat şi la uzinele de prelucrare/preparare;

    - extragerea substanţei utile în condiţii de pierderi şi dilutii minime;
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.