Inapoi la Cautare

HOTĂRÂRE 40 /2018


referitoare la propunerea de Directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE în ceea ce priveşte cotele taxei pe valoarea adăugată - COM (2018) 20 final şi referitoare la propunerea de Directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată în ceea ce priveşte regimul special pentru întreprinderile mici - COM (2018) 21 final


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 16.10.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (16.10.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    În temeiul dispoziţiilor art. 67
 şi art. 148 alin. (2)
 şi (3) din Constituţia României, republicată
, precum şi ale Protocolului nr. 2
 privind aplicarea principiilor subsidiarităţii şi proporţionalităţii, anexat Tratatului de la Lisabona
 de modificare a Tratatului privind Uniunea Europeană
 şi a Tratatului de instituire a Comunităţii Europene
, semnat la Lisabona la 13 decembrie 2007, ratificat prin Legea nr. 13/2008
,

    în baza Raportului Comisiei pentru afaceri europene nr. LXII/123 din 14.03.2018,

    Senatul adoptă prezenta hotărâre.

    ART. 1

    Senatul României:

    (1) Consideră că propunerile respectă principiul subsidiarităţii deoarece doar o iniţiativă legislativă la nivelul UE poate reglementa expirarea derogărilor cotelor TVA la nivel european, poate asigura un tratament egal al statelor membre în materie de TVA şi rezolvă principalele probleme identificate în domeniul IMM-urilor europene (costurile ridicate de asigurare a conformităţii, denaturarea concurenţei etc.).

    De asemenea, propunerile respectă principiul proporţionalităţii nedepăşind ceea ce este necesar pentru îndeplinirea obiectivelor tratatelor.

    (2) Solicită clarificarea în grupurile de lucru a următoarelor aspecte:

    a) obligaţia ca statele membre să se asigure că media ponderată a cotelor de TVA, calculată conform art. 4 din Regulamentul Consiliului nr. 1.553/89, nu se situează în niciun moment sub 12%. Acest lucru poate însemna pentru unele state membre reanalizarea cotelor reduse de TVA în vigoare şi eliminarea unora dintre acestea;

    b) modul în care întreprinderile mici nescutite vor aplica perioada fiscală în anul calendaristic şi vor putea opta pentru aplicarea unei alte perioade fiscale, spre deosebire de prevederile actuale, potrivit cărora statele membre stabilesc perioada fiscală. Acest lucru înseamnă că în situaţia în care contribuabilii nu optează pentru utilizarea perioadei fiscale luna calendaristică sau trimestrul calendaristic, se va înregistra un decalaj în încasarea veniturilor bugetare;

    c) obligaţia ca statul membru de stabilire să urmărească declararea corectă a cifrei de afaceri anuale realizate la nivel de Uniune şi să informeze autorităţile fiscale ale celorlalte state membre în care întreprinderea mică îşi efectuează livrările şi/sau prestările. Acest lucru înseamnă că statele membre vor înregistra costuri de administrare suplimentare şi va fi necesară dezvoltarea cooperării administrative între statele membre.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic