Inapoi la Cautare

HOTĂRÂRE 2 /2003


asupra contestaţiei referitoare la respectarea procedurii pentru desfăşurarea referendumului naţional privind Legea de revizuire a Constituţiei României


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 25.10.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (25.10.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Curtea Constituţională a fost sesizată la data de 22 octombrie 2003 cu contestaţia formulată de Partidul România Mare în legătură cu pretinse încălcări ale procedurilor legale pentru desfăşurarea referendumului naţional privind revizuirea Constituţiei.

    Contestaţia a fost înregistrată la Curtea Constituţională, formând obiectul Dosarului nr. 471G/2003.

       CURTEA,

luând în dezbatere contestaţia, retine următoarele:

    Autorul contestaţiei, Partidul România Mare, susţine că nu au fost respectate mai multe dispoziţii ale Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului şi solicita Curţii sa invalideze rezultatele acestuia.

    În opinia autorului sesizării, au fost incalcate prevederile care dau dreptul cetăţenilor şi partidelor politice să-şi exprime opiniile liber şi fără nici o discriminare, a fost încălcat secretul votului, s-au folosit în mod ilegal urnele mobile, au existat nereguli în întocmirea listelor electorale suplimentare, s-a admis unor participanţi la referendum sa voteze, deşi nu aveau asupra lor documente de identitate şi s-au promis bani sau alte foloase în scopul de a determina alegatorii sa voteze.

    Sunt anexate, în dovedirea celor afirmate, articole din ziare, precum şi unele contestaţii adresate preşedinţilor secţiilor de votare sau birourilor electorale.

    Curtea Constituţională nu este abilitata legal să soluţioneze aceasta contestaţie.

    Potrivit dispoziţiilor art. 25 din Legea nr. 3/2000, Biroul Electoral Central supraveghează corecta desfăşurare a referendumului, soluţionează contestaţiile care îi sunt adresate, cu excepţia celor care sunt date în competenţa altor birouri electorale sau a instanţelor judecătoreşti, iar, în cazul în care constata o frauda electorală la o secţie de votare sau într-o circumscripţie electorală, dispune anularea rezultatelor referendumului în cadrul acelei secţii de votare sau, după caz, în cadrul circumscripţiei electorale respective.

    În Hotărârea nr. 1 a Curţii Constituţionale (publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 728 din 17 octombrie 2003), instanţa de contencios constituţional a statuat ca, în înţelesul prevederilor art. 144 lit. g) din Constituţie, soluţionarea contestaţiilor care îi sunt adresate cu privire la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului naţional, inclusiv cele referitoare la legile şi ordonanţele prin care se stabilesc norme cu caracter procedural de organizare şi desfăşurare a acestuia, aparţin sferei sale de competenţa în măsura în care soluţionarea contestaţiilor nu intră în atribuţiile birourilor electorale sau ale instanţelor judecătoreşti.

    Separat de aceasta, în legătură cu solicitarea autorului contestaţiei de a se invalida rezultatele referendumului, Curtea retine că nu au existat situaţii, constând în fraude electorale la secţii de votare sau circumscripţii electorale, constatate de Biroul Electoral Central, în cadrul atribuţiilor sale reglementate de prevederile art. 25 alin. (3) din Legea nr. 3/2000, care să determine neconfirmarea rezultatului referendumului.

    Astfel fiind, având în vedere dispoziţiile art. 144 lit. g) din Constituţie şi ale art. 13 alin. (1) lit. B.c) din Legea nr. 47/1992, republicată,

                                    CURTEA,

                                În numele legii

                                   HOTĂRĂŞTE:
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic