Inapoi la Cautare

HOTĂRÂRE din /2020


în Cauza Ana Ionescu şi alţii împotriva României


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 04.12.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (04.12.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    PROCEDURA

    1. La originea cauzei se află 19 cereri îndreptate împotriva României, introduse la Curte în temeiul art. 34 din Convenţia
 pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale („Convenţia“) de către resortisanţi români, în marea lor majoritate, la diferite date indicate în tabelul anexat.

    2. Într-o hotărâre pronunţată la 26 februarie 2019, Curtea a constatat că a fost încălcat art. 1 din Protocolul nr. 1
 la Convenţie
, din cauza imposibilităţii reclamanţilor de a redobândi posesia proprietăţilor lor, în pofida hotărârilor definitive care le recunoşteau retroactiv drepturile de proprietate. Curtea a decis, de asemenea, să le acorde reclamanţilor din Cererea nr. 36.384/03 (Albu şi alţii împotriva României - a se vedea punctul 4 din tabelul anexat) 43.200 de euro (EUR) cu titlu de despăgubire pentru prejudiciul material şi 5.000 EUR cu titlu de despăgubire pentru prejudiciul moral şi pentru cheltuielile de judecată şi a respins cererile de acordare a unei reparaţii echitabile pentru celelalte capete de cerere.

    3. La 30 septembrie 2019, Guvernul a informat Curtea că la 21 august 2019 a luat cunoştinţă de faptul că domnul Petru Nicolae Albu a decedat la 1 noiembrie 2018. În consecinţă, acesta a solicitat revizuirea hotărârii în conformitate cu art. 80 din Regulamentul Curţii.

    4. La 22 octombrie 2019, Curtea a examinat cererea de revizuire şi a decis să le acorde reclamanţilor trei săptămâni în care să prezinte eventuale observaţii. La 21 noiembrie 2019 au fost primite observaţii din partea moştenitoarei domnului Albu, doamna Emma Albu.

    ÎN DREPT

    I. Cerere de revizuire

    5. Guvernul a solicitat revizuirea Hotărârii din 26 februarie 2019, pe care nu a fost în măsură să o execute având în vedere decesul domnului Petru Nicolae Albu înainte de pronunţarea hotărârii.

    6. La 21 noiembrie 2019, doamna Emma Albu a prezentat un certificat care atestă calitatea sa de moştenitoare a reclamantului decedat şi o declaraţie în care şi-a exprimat dorinţa de a continua procedura în locul acestuia. Ea a solicitat să i se atribuie reparaţia echitabilă acordată de Curte soţului său decedat, domnul Petru Nicolae Albu.

    7. Curtea constată că din documentele care i-au fost prezentate reiese că doamna Emma Albu era soţia reclamantului decedat, Petru Nicolae Albu, şi singura moştenitoare a acestuia.

    8. Având în vedere cele de mai sus, Curtea consideră că doamna Emma Albu are calitatea procesuală de a continua procedura în locul soţului său decedat. Observă că aceasta şia exprimat intenţia de a face acest lucru şi a solicitat revizuirea hotărârii.

    9. Curtea consideră că Hotărârea din 26 februarie 2019, astfel cum a fost rectificată la 13 iunie 2019, ar trebui să fie revizuită [a se vedea, de exemplu, Wypukoł-Piętka împotriva Poloniei (revizuire), nr. 3.441/02, 8 iunie 2010, Dzhabrailovy împotriva Rusiei (revizuire), nr. 68.860/10 şi alte 4 cereri, 4 februarie 2016, şi Cangöz şi alţii împotriva Turciei (revizuire), nr. 7.469/06, 19 septembrie 2017], în conformitate cu art. 80 din Regulamentul Curţii, ale cărui părţi relevante se citesc astfel:

    "În cazul descoperirii unui fapt care, prin natura sa, ar fi putut exercita o influenţă decisivă cu privire la soluţia unei cauze judecate deja şi care, la momentul pronunţării hotărârii, nu era cunoscut de Curte şi nu putea, în mod rezonabil, să fie cunoscut de parte, aceasta din urmă poate [...] să sesizeze Curtea cu o cerere de revizuire a hotărârii respective. [...]"

    10. Prin urmare, Curtea decide să acorde în solidar moştenitoarei (doamna Emma Albu) şi celorlalţi reclamanţi (doamna Daniela Şandru, domnul Traian Petru Mihăilă şi doamna Ileana Viorica Oancea - a se vedea punctul 4 din tabelul anexat) suma pe care a acordat-o anterior reclamanţilor din Cererea nr. 36.384/03, şi anume 43.200 EUR cu titlu de despăgubire pentru prejudiciul material şi 5.000 EUR cu titlu de despăgubire pentru prejudiciul moral şi pentru cheltuielile de judecată (a se vedea supra, pct. 2).
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.