În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, al
art. 88 din Ordonanţa Guvernului nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă, aprobată cu modificări şi completări prin
Legea nr. 650/2002, al
art. 10, 15 şi 25 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, al
art. 3, 5 şi 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 71/2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local, aprobată cu modificări prin
Legea nr. 3/2003, şi al
art. 6 din Ordonanţa Guvernului nr. 21/1992 privind protecţia consumatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
CAP. I Dispoziţii generale
ART. 1 Prin prezenta hotărâre se stabilesc regulile generale de exercitare a formelor specifice de comerţ cu amănuntul şi prestări de servicii în unele zone publice, precum şi cerinţele minime de dotare necesare realizării acestor activităţi.
ART. 2 În sensul prezentei hotărâri, prin comerţ în unele zone publice se înţelege activitatea de comercializare a produselor şi serviciilor, desfăşurată permanent sau sezonier în pieţe, târguri, pasaje publice, drumuri publice şi străzi sau în orice zonă de altă natură destinată folosinţei publice, cu excepţia celor administrate special.
ART. 3 Scopul reglementării comerţului în zone publice este de a crea un cadru de desfăşurare a activităţilor de comercializare a produselor şi serviciilor de piaţă, care să respecte principiile concurenţei loiale, de protejare a vieţii, sănătăţii, securităţii şi intereselor economice ale consumatorilor, precum şi a mediului.
ART. 4 (1) Comerţul în zone publice se desfăşoară în structuri de vânzare cu locaţie permanentă sau temporară, de către producători/comercianţi autorizaţi conform prevederilor legale. (2) Zonele publice pentru exercitarea comerţului cu produse şi servicii de piaţă sunt delimitate de către autorităţile administraţiei publice locale în conformitate cu planurile de urbanism general. Autorităţile publice locale stabilesc tipul de comerţ, cu consultarea asociaţiilor comercianţilor şi a consumatorilor, potrivit actelor normative în vigoare. (3) Zonele publice pot fi administrate direct de către administraţia publică locală sau de către întreprinzători privaţi în condiţiile prevăzute de lege.