Consiliul de Miniştri al Republicii Socialiste România hotărăşte:
ART. 1 Se înfiinţează, sub îndrumarea şi controlul Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare şi Apelor - Departamentul agriculturii cooperatiste şi al gospodăriilor populaţiei, staţiunile pentru mecanizarea agriculturii prevăzute în anexa nr. 1, unităţi cu gestiune economică şi personalitate juridică, de interes republican. Staţiunea pentru mecanizarea agriculturii va deservi, de regulă, cooperativele agricole de producţie din raza de activitate a unui consiliu intercooperatist.
ART. 2 În fiecare judeţ se înfiinţează, sub conducerea şi controlul Ministerului Agriculturii, Industriei Alimentare şi Apelor - Departamentul agriculturii cooperatiste şi al gospodăriilor populaţiei, trustul staţiunilor pentru mecanizarea agriculturii, potrivit anexei nr. 2. Trusturile staţiunilor pentru mecanizarea agriculturii se vor organiza şi funcţiona pe principiul gestiunii economice, cu personalitate juridică, avînd în subordine staţiunile pentru mecanizarea agriculturii din judeţ.
ART. 3 Staţiunile pentru mecanizarea agriculturii sînt titulare de plan pentru indicatorii repartizaţi şi au ca obiect executarea mecanizată a lucrărilor: agricole din sectorul vegetal şi de creştere a animalelor, din silvicultură, de electrificare a proceselor de producţie, de hidroamelioraţii de interes judeţean şi întreţinere a amenajărilor funciare, efectuarea de transporturi, întreţinerea şi repararea utilajelor proprii şi cele ale cooperativelor agricole, precum şi orice alte lucrări ce pot fi efectuate cu utilajele de care dispun, necesare cooperativelor agricole de producţie şi pentru gospodăriile populaţiei.
ART. 4 Staţiunile pentru mecanizarea agriculturii au următoarele sarcini principale şi răspund de realizarea lor: a) executarea mecanizată a lucrărilor în cooperativele agricole de producţie din rata consiliului intercooperatist, prin secţiile de mecanizare pe care le au în structură, astfel încît să se realizeze sarcinile de producţie pe suprafeţele pe care s-au executat lucrările mecanizate; b) organizează activitatea de producţie a secţiilor de mecanizare, pentru realizarea indicatorilor de plan ai acestora; c) elaborează proiectele planurilor anuale şi de perspectivă ale staţiunii pentru mecanizarea agriculturii; d) desfăşoară indicatorii planului de producţie, repartizaţi de trustul staţiunilor pentru mecanizarea agriculturii pe secţiile de mecanizare, şi urmăreşte în mod sistematic realizarea acestora;