Inapoi la Cautare

HOTĂRÂRE 2 /2012


având drept obiect stabilirea formei finale a Metodologiei privind cuantumul remuneraţiei compensatorii pentru copia privată pentru coli de hârtie pentru copiator format A4


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 21.01.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 15,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (21.01.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Completul de arbitraj este constituit din:

    Mihai Alexandru Tănăsescu - preşedinte

    Tatiana Manolache-Onofrei - arbitru

    Ion Niţu - arbitru

    Cătălin Ion Ciubotă - arbitru

    Florin Ştiolică - arbitru

    Pe rol se află soluţionarea cererii de arbitraj formulate de către Asociaţia Hârtiei din România (A.H.R.) şi Societatea Comercială AGRESSIONE GROUP - S.R.L. în contradictoriu cu COPYRO (Organism de Gestiune Colectivă a Drepturilor de Autor - O.G.C.D.A.), VISARTA (O.G.C.D.A.) şi PERGAM (O.G.C.D.A.), cerere având drept obiect respingerea propunerii de stabilire a formei finale a Metodologiei privind cuantumul remuneraţiei compensatorii pentru copia privată pentru coli de hârtie pentru copiator format A4.

    Dezbaterile au avut loc la data de 9 februarie 2012, fiind consemnate în încheierea de şedinţă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

    Părţile depun concluzii scrise.

    Completul de arbitri amână pronunţarea succesiv, pentru data de 13 februarie 2012 şi pentru data de 22 februarie 2012.

    Prin cererea arbitrală formulată A.H.R. şi Societatea Comercială AGRESSIONE GROUP - S.R.L. au solicitat să fie respinse cererile organismelor de gestiune colectivă iniţiatoare ale negocierilor privind stabilirea formei finale a metodologiei privind cuantumul remuneraţiei compensatorii pentru copia privată pentru coli de hârtie pentru copiator format A4. A.H.R. şi Societatea Comercială AGRESSIONE GROUP - S.R.L. au avut o poziţie comună atât în sens procesual, cât şi în sens substanţial.

    PERGAM a solicitat să se stabilească forma finală a metodologiei privind cuantumul remuneraţiei compensatorii pentru copia privată pentru coli de hârtie pentru copiator format A4 având în vedere forma metodologiei pe care aceasta a depus-o, cu cheltuieli de judecată.

    COPYRO şi VISARTA au solicitat să se stabilească forma finală a metodologiei privind cuantumul remuneraţiei compensatorii pentru copia privată pentru coli de hârtie pentru copiator format A4 având în vedere forma metodologiei pe care acestea au depus-o, cu cheltuieli de judecată. COPYRO şi VISARTA au avut o poziţie comună atât în sens procesual, cât şi în sens substanţial.

    Motivele pe care şi-au întemeiat cererea iniţiatoarele arbitrajului, A.H.R. şi Societatea Comercială AGRESSIONE GROUP - S.R.L., au fost următoarele: în principal, metodologia propusă de către organismele de gestiune colectivă nu poate fi acceptată întrucât este extinsă noţiunea de "import" pentru teritoriul Uniunii Europene şi introduce negarea liberului acces al circuitului mărfurilor în acest spaţiu; în subsidiar, nu pot fi obligate la plata unei remuneraţii compensatorii, dacă nu este fundamentată doar la acele acte ce pot face obiectul protecţiei dreptului de autor şi opozabilă numai celui dovedit ca vinovat de violarea dreptului de proprietate intelectuală; nu există niciun studiu care să stea la baza întocmirii metodologiei care să dovedească că există o violare a dreptului de proprietate intelectuala şi care ar fi măsura acestei violări; trebuie dată eficienţă dispoziţiilor europene şi arată iniţiatoarele arbitrajului că sunt încălcate dispoziţiile: pct. 20 din preambulul Directivei 2004/48/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 29 aprilie 2004 privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală; art. 110 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene - TCE (fostul art. 90 din Tratatul instituind Comunitatea Europeană); art. 30 (fostul articol 25 din TCE) şi art. 31 (fostul articol 26 din TCE); nu se pot institui penalităţi prin metodologii atât timp cât legislaţia internă şi comunitară nu le recunosc ca făcând parte din conţinutul lor, cât nu există limită de timp şi de cuantum, cât încalcă principiul bunei-credinţe, cât se aplică unor subiecţi care prin activitatea lor nu lezează vreun drept de proprietate intelectuală; mai susţin iniţiatoarele arbitrajului că nu pot fi considerate "utilizatori" şi că dispoziţiile Legii nr. 8/1996 nu le sunt aplicabile, precum şi că remuneraţia compensatorie este deja plătită de către deţinătorii de aparate, echipamente sau dispozitive de copiere.

    PERGAM îşi întemeiază apărările şi cererea privind stabilirea metodologiei pe următoarele considerente: dispoziţiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, impun stabilirea unei metodologii privind plata remuneraţiei compensatorii pentru copia privată, indicând în acest sens dispoziţiile art. 107 alin. (2), (6), (7) şi (8), care stipulează (în aceeaşi succesiune) că remuneraţiile negociate de părţi sunt procentuale şi sunt datorate inclusiv pentru coli de hârtie pentru copiator format A4; totodată această remuneraţie compensatorie pentru copia privată reprezintă o cotă procentuală din valoarea specificată la art. 107 alin. (6) de 0,1% şi că remuneraţiile sunt procentuale şi se calculează la valoarea în vamă, în cazul importatorilor, şi, respectiv, la valoarea fără TVA, cu ocazia punerii în circulaţie a produselor de către producători.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.