În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al
art. 125 alin. (1) din Legea nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
ART. 1 (1) Cheltuielile necesare pentru pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor parţiale pentru autorităţile administraţiei publice locale se suportă din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, ale judeţelor sau al municipiului Bucureşti, după caz. (2) Cheltuielile pentru organizarea, dotarea şi funcţionarea birourilor electorale judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti şi a oficiilor electorale, precum şi plata indemnizaţiilor membrilor birourilor electorale judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti şi ai oficiilor electorale, a statisticienilor, informaticienilor şi a personalului tehnic auxiliar pentru alegerile parţiale pentru autorităţile administraţiei publice locale se suportă din bugetele judeţelor, respectiv al municipiului Bucureşti, iar cele pentru organizarea, dotarea şi funcţionarea celorlalte birouri electorale şi pentru plata indemnizaţiilor membrilor birourilor electorale, personalului tehnic auxiliar şi statisticienilor, din bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti.
ART. 2 (1) Pe perioada exercitării atribuţiilor privind pregătirea, organizarea şi desfăşurarea alegerilor parţiale pentru autorităţile administraţiei publice locale, membrilor birourilor electorale, statisticienilor, informaticienilor şi personalului tehnic auxiliar li se asigură, de către instituţiile la care sunt angajaţi, drepturile salariale cuvenite potrivit legii. (2) Pentru membrii birourilor electorale se acordă o indemnizaţie de 85 lei pe zi de activitate. Personalul tehnic auxiliar, statisticienii şi informaticienii care participă la executarea operaţiunilor generate de procesul electoral pe lângă birourile electorale primesc o indemnizaţie de 65 lei pe zi de activitate. (3) Preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitorii acestora beneficiază de o indemnizaţie de 85 lei pe zi de activitate, dar nu mai mult de 5 zile. Ceilalţi membri ai birourilor electorale ale secţiilor de votare beneficiază de o indemnizaţie de 65 lei pe zi de activitate, dar nu mai mult de 3 zile. (4) Membrilor birourilor electorale de circumscripţie comunală, orăşenească, municipală sau de sector al municipiului Bucureşti, judeţeană ori a municipiului Bucureşti, precum şi ai oficiilor electorale, informaticienilor, statisticienilor, personalului tehnic auxiliar, care participă la realizarea operaţiunilor legate de alegerile parţiale pentru autorităţile administraţiei publice locale, precum şi personalului Ministerului Afacerilor Interne care este în misiune de pază la aceste birouri li se asigură în fiecare zi de activitate 10 lei de persoană pentru băuturi răcoritoare, cafea şi gustări. (5) Membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi personalului Ministerului Afacerilor Interne, care este în misiune de pază la aceste birouri, li se asigură, în ziua votării, 10 lei de persoană pentru băuturi răcoritoare, cafea şi gustări. (6) Plata indemnizaţiilor prevăzute la alin. (2) şi (3) se face pe baza listelor de prezenţă avizate de preşedinţii birourilor electorale respective. (7) Prin zi de activitate se înţelege munca desfăşurată pe parcursul unei zile calendaristice, indiferent de numărul de ore prestate, dar nu mai puţin de 6 ore. (8) În afara drepturilor prevăzute la alin. (2) şi (3), membrii birourilor electorale care domiciliază în alte localităţi beneficiază de indemnizaţia de delegare, precum şi de decontarea cheltuielilor de transport şi de cazare, care vor fi suportate din bugetele locale, judeţene sau al municipiului Bucureşti, după caz, potrivit reglementărilor în vigoare ce stabilesc aceste drepturi pentru personalul din instituţiile publice.
ART. 3