Inapoi la Cautare

DECIZIE 969 /2009


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 21 alin. (1^1), (3) şi (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 25/2002 privind unele măsuri de urmărire pentru monitorizarea postprivatizare a contractelor de vânzare-cumpărare de acţiuni deţinute de stat la societăţile comerciale


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 18.10.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (18.10.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Ioan Vida - preşedinte

    Nicolae Cochinescu - judecător

    Aspazia Cojocaru - judecător

    Acsinte Gaspar - judecător

    Petre Lăzăroiu - judecător

    Puskas Valentin Zoltan - judecător

    Augustin Zegrean - judecător

    Antonia Constantin - procuror

    Mihaela Senia Costinescu - magistrat-asistent

    Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 21 alin. (1^1), (3) şi (4) din Ordonanţa Guvernului nr. 25/2002 privind unele măsuri de urmărire pentru monitorizarea postprivatizare a contractelor de vânzare-cumpărare de acţiuni deţinute de stat la societăţile comerciale, excepţie ridicată de Asociaţia Salariaţilor PAS Nicolina din Iaşi în Dosarul nr. 1.846/3/2006 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a VI-a comercială.

    La apelul nominal se prezintă autorul excepţiei, prin avocatul Ovidiu Bulai, şi partea Societatea Comercială Mecanoexport-Import - S.A. din Bucureşti, prin avocatul Anca Vaida, lipsind Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, faţă de care procedura de citare a fost legal îndeplinită.

    Reprezentantul Asociaţiei Salariaţilor PAS Nicolina din Iaşi arată că măsurile prevăzute prin Ordonanţa Guvernului nr. 25/2002 modifică retroactiv contractele de privatizare încheiate între părţi anterior apariţiei ordonanţei, introducând obligaţia unilaterală a cumpărătorului la plata daunelor-interese în condiţiile stipulate de actul normativ. Astfel, se instituie o veritabilă prezumţie de culpă a cumpărătorului la neîndeplinirea obligaţiilor contractuale, rolul judecătorului limitându-se la a dispune efectuarea unei expertize care să stabilească valoarea daunelor. Mai mult, în măsura în care prin încheierea contractului de privatizare cumpărătorul a dobândit dreptul de proprietate asupra patrimoniului societăţii comerciale, introducerea, prin ordonanţă, a unei sancţiuni care nu era prevăzută în contract încalcă pe lângă dispoziţiile art. 15 alin. (2) din Constituţie şi prevederile art. 44 care garantează dreptul de proprietate privată.

    Avocatul Societăţii Comerciale Mecanoexport-Import - S.A. din Bucureşti susţine, de asemenea, admiterea excepţiei de neconstituţionalitate, arătând că dispoziţiile criticate instituie o prezumţie irefregabilă de culpă în sarcina cumpărătorului, în vreme ce statului i se creează un avantaj real, efectiv în raporturile cu persoanele private. Ordonanţa Guvernului nr. 25/2002 introduce noi clauze în contractele de privatizare, ingerinţe care nu se întemeiază pe scopuri legitime, necesare într-o societate democratică şi care sunt de natură a conduce la îmbogăţirea fără just temei a statului.

    Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca fiind neîntemeiată, invocând jurisprudenţa Curţii Constituţionale în materie.

                                    CURTEA,
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic