Inapoi la Cautare

DECIZIE 943 /2007


privind sancţionarea Societăţii Comerciale "Carpatica Asig" - S.A.


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 24.11.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (24.11.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC    Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, cu sediul în municipiul Bucureşti, str. Amiral Constantin Bălescu nr. 18, sectorul 1, cod de înregistrare fiscală nr. 14045240/1 iulie 2001, reprezentată legal de preşedinte, în temeiul art. 4 alin. (19), precum şi al art. 39 alin. (5) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare,

    în baza hotărârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor adoptate în şedinţa din data de 24 octombrie 2007, conform art. 4 alin. (22)-(24^1) din Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, în cadrul căreia a fost analizată documentaţia aferentă Referatului de constatare nr. VI. 1.485 din 4 octombrie 2007, întocmit în temeiul art. 38^1 alin. (1) din legea specială, ca urmare a constatării faptului că Societatea Comercială "Carpatica Asig" - S.A., cu sediul în Str. Autogării nr. 1, municipiul Sibiu, judeţul Sibiu, înregistrată la oficiul registrului comerţului cu nr. J32/1.053/29.11.1996, cod unic de înregistrare R8990884, reprezentată de doamna Maria Coşa, în calitate de director general, încalcă, prin refuzul plăţii despăgubirilor către asiguraţi sau terţe persoane păgubite, dispoziţiile Legii nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Normelor RCA emise în aplicarea acesteia s-a hotărât sancţionarea societăţii cu interzicerea temporară a practicării asigurării RCA pentru o perioadă de 30 de zile.

    Avându-se în vedere următoarele motive de drept şi de fapt:

    Ca urmare a controlului permanent efectuat de către Direcţia generală reglementări şi autorizări asigurări obligatorii la sediul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, în conformitate cu prevederile art. 38^1 alin. (3) din Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, asupra reclamaţiilor referitoare la Societatea Comercială "Carpatica Asig" - S.A., înregistrate la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor în perioada 1 iulie 2007 - 18 septembrie 2007, perioadă în care a fost înregistrat un număr de 24 de reclamaţii (18 la Bucureşti, 5 la Iaşi şi 1 la Cluj), s-au constatat următoarele:

    - refuzul Societăţii Comerciale "Carpatica Asig" - S.A. de a plăti despăgubiri terţelor persoane păgubite, pe motiv că nu există raport comercial cu acestea, întrucât din evidenţele societăţii nu rezultă că au fost achitate primele aferente poliţelor de asigurare în speţă. Poliţele de asigurare respective au fost încheiate prin intermediari colaboratori ai Societăţii Comerciale "Carpatica Asig" - S.A., care nu au decontat primele de asigurare încasate;

    - refuzul decontării integrale a reparaţiilor efectuate ca urmare a faptului ca asiguratul sau păgubitul a refuzat efectuarea reparaţiilor în unităţi reparatoare indicate de către societatea de asigurare.

    Prin adresele nr. 19.291 din 24 septembrie 2007, respectiv nr. 19.259 din 21 septembrie 2007, direcţia de specialitate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor a solicitat Societăţii Comerciale "Carpatica Asig" - S.A. să prezinte motivele încălcării dispoziţiilor Legii nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 136/1995, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Normelor RCA emise în aplicarea acesteia, precum şi dispoziţiile Deciziei Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr. 407 din 15 iunie 2007.

    Prin Adresa cu nr. 44.029 din 27 septembrie 2007, înregistrată la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor sub nr. 19.724 din 27 septembrie 2007, Societatea Comercială "Carpatica Asig" - S.A. a răspuns solicitării Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, comunicând următoarele:

    a) pentru un număr de 9 reclamaţii se menţine punctul de vedere potrivit căruia societatea se află în imposibilitatea acordării de despăgubiri din cauza faptului că nu sunt întrunite elementele pentru existenţa şi validitatea contractului de asigurare, respectiv nu s-a făcut dovada plăţii primei de asigurare;

    b) pentru 3 cazuri s-a comunicat soluţionarea reclamaţiilor respective, fără însă a se face dovada acestui fapt; reclamaţiile în aceste cazuri aveau ca obiect refuzul plăţii fără comunicarea unui motiv anume;

    c) pentru celelalte cazuri s-au comunicat motive precum: retragerea actelor în vederea deschiderii unui dosar pe CASCO, nedepunerea documentelor care să ateste cuantumul pagubei, neindicarea modalităţii de plată sau necunoaşterea nemulţumirilor petentului, motive care contrazic flagrant răspunsurile anterioare ale aceleiaşi societăţi sau argumentele comunicate de către petenţi.

    Având în vedere cele mai sus menţionate, rezultă următoarele:

    1. Societatea Comercială "Carpatica Asig" - S.A. refuză în mod nejustificat plata despăgubirilor în cazul dosarelor de daună deschise în baza poliţelor de asigurare încheiate prin intermediari, pentru care primele de asigurare nu au fost decontate de către aceştia, neţinând cont de:

    - prevederile art. 33 alin. (4) din Legea nr. 32/2000, cu modificările şi completările ulterioare, care menţionează faptul că: "Primele de asigurare plătite de clienţi prin intermediari în asigurări se consideră transferate asigurătorului la momentul plăţii.";

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.