Inapoi la Cautare

DECIZIE 902 /2007


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 215 din Codul penal


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 25.02.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (25.02.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    La apelul nominal se constată lipsa părţilor, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

    Magistratul-asistent învederează Curţii că, în acest dosar, autorul excepţiei a depus o cerere de amânare pentru a-şi angaja un apărător.

    Reprezentantul Ministerului Public nu se opune cererii formulate.

    Curtea respinge cererea de amânare, considerând că nu sunt întrunite condiţiile art. 156 din Codul de procedură civilă.

    Curtea, din oficiu, pune în discuţie conexarea dosarelor.

    Reprezentantul Ministerului Public este de acord cu conexarea.

    Curtea, în temeiul art. 14 şi al art. 53 alin. (5) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, raportate la art. 164 din Codul de procedură civilă, dispune conexarea Dosarului nr. 1.154D/2007 la Dosarul nr. 1.140D/2007, care a fost primul înregistrat.

    Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate, invocând jurisprudenţa în materie a Curţii Constituţionale.

                           CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarelor, constată următoarele:

    Prin încheierile din 8 iunie 2007 şi 25 iunie 2007, pronunţate în dosarele nr. 52/324/2007 şi nr. 5.103/121/2005, Judecătoria Tecuci şi Curtea de Apel Galaţi - Secţia penală au sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 215 din Codul penal şi, respectiv, art. 215 alin. 3 din acelaşi cod. Excepţia a fost ridicată de Andrei Costel Viorel şi, respectiv, Gheorghe Drăgănescu în cauze penale.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, având un conţinut similar, se susţine, în esenţă, că dispoziţiile art. 215 din Codul penal aduc atingere liberei iniţiative şi accesului liber al persoanei la o activitate economică, prin incriminarea într-un obiect cu formulare generică, interpretativă, a unor aspecte incidente unor relaţii comerciale, care prin natura lor se nasc sau se sting, ori au o evoluţie dependentă de voinţa părţilor. Arată că dreptul la libera iniţiativă şi la o activitate economică este restrâns în alte condiţii decât cele prevăzute în art. 53 din Constituţie, ceea ce, pe cale de consecinţă, atrage şi încălcarea celorlalte texte invocate în excepţia de neconstituţionalitate. În ceea ce priveşte art. 215 alin. 3 din Codul penal, se arată, în plus, că stabileşte o sancţiune penală în condiţiile în care eroarea contractuală sau neîndeplinirea unei obligaţii contractuale nu pot fi sancţionate decât prin aplicarea de sancţiuni civile. Or, şi dispoziţiile art. 1 din Protocolul nr. 4 adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale statuează imposibilitatea aplicării unor sancţiuni penale privative de libertate în materia obligaţiilor contractuale.

    Judecătoria Tecuci consideră că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, iar Curtea de Apel Galaţi - Secţia penală nu şi-a exprimat opinia cu privire la excepţie, limitându-se la a arăta că autorul excepţiei de neconstituţionalitate nu se află în situaţia prezentată de acesta.

    Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierile de sesizare au fost comunicate preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Guvernul apreciază că excepţia de neconstituţionalitate invocată este neîntemeiată. Arată, în acest sens, că persoana care încalcă dispoziţiile art. 215 alin. 3 din Codul penal nu este pedepsită pentru neexecutarea unei obligaţii contractuale, ci pentru încălcarea legii penale în vigoare. Apreciază că prevederile legale analizate nu sunt de natură a afecta libertatea economică, libertatea comerţului şi concurenţa loială, scopul lor fiind tocmai acela de a proteja aceste valori, prin crearea unui climat de încredere în desfăşurarea activităţii economice. Invocă jurisprudenţa Curţii Constituţionale în materie.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.