Inapoi la Cautare

DECIZIE 896 /2015


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 70 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 09.04.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (09.04.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	
     Augustin Zegrean    - preşedinte
    Valer Dorneanu - judecător
    Petre Lăzăroiu - judecător
    Mircea Ştefan Minea - judecător
    Daniel Marius Morar - judecător
    Mona-Maria Pivniceru - judecător
    Puskas Valentin Zoltan - judecător
    Simona-Maya Teodoroiu - judecător
    Tudorel Toader - judecător
    Marieta Safta - prim-magistrat-asistent


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Liviu Drăgănescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 70 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului. Excepţia a fost ridicată de Ionuţ Pavel în Dosarul nr. 1.412/44/2011 al Tribunalului Galaţi - Secţia de contencios administrativ şi fiscal şi constituie obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 954 D/2015.

    2. La apelul nominal se constată lipsa părţilor, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită. Prim-magistratul-asistent referă că partea Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi a depus la dosar concluzii scrise prin care solicită respingerea excepţiei de neconstituţionalitate ca nefondată.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiată, cu referire la jurisprudenţa Curţii Constituţionale în materie.

                                    CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Sentinţa civilă nr. 2.119 din 4 decembrie 2014, pronunţată în Dosarul nr. 1.412/44/2011, Tribunalul Galaţi - Secţia de contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 70 din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului. Excepţia a fost ridicată de reclamantul Ionuţ Pavel într-o cauză având ca obiect anularea unei decizii de imputare.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine că textul de lege menţionat nu stabileşte în concret care sunt cazurile în care motivele încetării raporturilor de serviciu pot fi imputabile poliţistului, apreciind că, în raport cu prevederile art. 69 din acelaşi act normativ, situaţia sa nu se încadrează în ipoteza art. 70 din Legea nr. 360/2002, pentru că nu se poate afirma ca motiv imputabil faptul că a dorit completarea carierei sale şi "ajungerea la un nivel superior" celui în care se afla, respectiv la acela de jurist. Astfel, acesta a absolvit Academia de Poliţie, ulterior a fost admis la concursul organizat de Institutul Naţional al Magistraturii, a urmat cursurile acestei instituţii, iar în prezent este judecător definitiv. În temeiul art. 70 din Legea nr. 360/2002 a fost obligat să restituie cheltuielile efectuate cu pregătirea sa. Arată că, "pe lângă lipsa oricărei jurisprudenţe măcar orientative la nivelul Ministerului de Interne în ceea ce priveşte previzibilitatea termenului imputabil, legea nu a fost interpretată nici măcar în spiritul său, astfel încât orice părăsire a unităţilor şi subunităţilor Ministerului duce ab initio la imputarea cheltuielilor de şcolarizare". Potrivit susţinerilor autorului excepţiei, alegerea de a desfăşura activitate în funcţia de judecător se situează în cadrul dreptului său la muncă şi pregătire profesională garantat de art. 41 din Constituţie. Ca urmare, prin impunerea unei sume foarte mari de plată şi a unui angajament pe durata de 10 ani este îngrădit dreptul la muncă şi formare profesională garantat de actul fundamental al statului, câtă vreme nu îi este imputabil modul în care a părăsit structurile Ministerului de Interne: "nu se poate cere în mod rezonabil, niciunei persoane, să aştepte 10 ani să poată accede în altă profesie de teama unor cheltuieli de şcolarizare ridicate pe care ar fi trebuit să le suporte." În concluzie, solicită, în principal, constatarea neconstituţionalităţii art. 70 din Legea nr. 360/2002 ca fiind contrar art. 41 alin. (1) şi (2) din Constituţie, iar în subsidiar constatarea acestuia ca fiind contrar prevederilor art. 41 alin. (1) şi (2) din Constituţie în măsura în care înţelesul termenului "imputabil" este imprevizibil şi aplicabil situaţiei în care o persoană părăseşte structurile Ministerului Administraţiei şi Internelor în vederea formării profesionale.

    6. Tribunalul Galaţi - Secţia de contencios administrativ şi fiscal arată că instanţa de contencios constituţional "s-a pronunţat în sensul respingerii excepţiei de neconstituţionalitate a mai multor articole din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, printre care şi a art. 70."

    7. În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, actul de sesizare a fost comunicat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    8. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Guvernul şi Avocatul Poporului nu au transmis punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                                    CURTEA,

examinând actul de sesizare, raportul întocmit de judecătorul-raportor, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    9. Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.