Inapoi la Cautare

DECIZIE 865 /2019


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 61^1 şi ale art. 69 alin. (2) din Legea nr. 101/2016 privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiune de lucrări şi concesiune de servicii, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 15.07.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (15.07.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Fabian Niculae │- │
│ │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Ioan-Sorin-Daniel Chiriazi.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 61^1 din Legea nr. 101/2016
 privind remediile şi căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziţie publică, a contractelor sectoriale şi a contractelor de concesiune de lucrări şi concesiune de servicii, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, excepţie ridicată de Societatea Duplex - S.A. din Făgăraş în Dosarul nr. 569/64/2018 al Curţii de Apel Braşov - Secţia contencios administrativ şi fiscal şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 219D/2019.

    2. La apelul nominal se constată lipsa părţilor. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Preşedintele dispune să se facă apelul şi în Dosarul nr. 248D/2019, având ca obiect excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 61^1 din Legea nr. 101/2016
, excepţie ridicată de Asocierea Rohde Nielsen A/S - Saga Logistics Management - S.R.L. din Bucureşti în Dosarul nr. 428/36/2018 al Curţii de Apel Constanţa - Secţia a II-a civilă, de contencios administrativ şi fiscal, în Dosarul nr. 288D/2019, având ca obiect excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 61^1 din Legea nr. 101/2016
, excepţie ridicată de Societatea Duplex - S.A. din Făgăraş în Dosarul nr. 509/64/2018 al Curţii de Apel Braşov - Secţia contencios administrativ şi fiscal, precum şi în Dosarul nr. 434D/2019, având ca obiect excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 61^1 şi ale art. 69 alin. (2) din Legea nr. 101/2016
, excepţie ridicată de Societatea G.D.O. Mov Impex - S.R.L. din Baia Mare, membră a Asocierii Implenia Baugesellschaft M.B.H., în Dosarul nr. 6.807/2/2018 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a de contencios administrativ şi fiscal.

    4. La apelul nominal, în Dosarul nr. 248D/2019, se prezintă, pentru partea Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime - S.A. din Constanţa, doamna consilier juridic Adina Albu, cu delegaţie depusă la dosar, iar pentru partea Asocierea Rohde Nielsen A/S - Saga Logistics Management - S.R.L. din Bucureşti se prezintă doamna avocat Loredana Ioana Bucur, cu împuternicire avocaţială depusă la dosar. Lipsesc celelalte părţi. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    5. Magistratul-asistent referă asupra faptului că, în Dosarul nr. 434D/2019, partea Societatea G.D.O. Mov Impex - S.R.L. din Baia Mare, membră a Asocierii Implenia Baugesellschaft M.B.H., a depus o cerere scrisă de renunţare la soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate.

    6. Preşedintele pune în discuţia reprezentantului Ministerului Public cererea formulată, iar acesta pune concluzii de respingere a acesteia.

    7. Având în vedere obiectul excepţiei de neconstituţionalitate în dosarele mai sus menţionate, Curtea, din oficiu, pune în discuţie conexarea dosarelor nr. 248D/2019, nr. 288D/2019 şi nr. 434D/2019 la Dosarul nr. 219D/2019.

    8. Atât părţile prezente, cât şi reprezentantul Ministerului Public pun concluzii de conexare a dosarelor. Curtea, în temeiul dispoziţiilor art. 53 alin. (5) din Legea nr. 47/1992
 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, dispune conexarea dosarelor nr. 248D/2019, nr. 288D/2019 şi nr. 434D/2019 la Dosarul nr. 219D/2019, care este primul înregistrat.

    9. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Asocierii Rohde Nielsen A/S - Saga Logistics Management - S.R.L. din Bucureşti, care arată că prevederile legale criticate permit fixarea unei cauţiuni foarte mari, în condiţiile în care ea este oricum restituită celor care o depun, fără posibilitatea reţinerii ei. Având în vedere că procedura în faţa Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor nu se suspendă în momentul contestării măsurii luate de acesta, nu se poate susţine ideea că poate să apară un prejudiciu care să justifice instituirea unei astfel de cauţiuni. Practic, în forma actuală a legii, nu există nicio situaţie în care această cauţiune poate fi reţinută, indiferent de buna- sau reaua- credinţă a contestatorului. Soluţia legislativă ar fi fost justificată în condiţiile în care s-ar fi dispus suspendarea procedurii. În concluzie, solicită admiterea excepţiei de neconstituţionalitate.

    10. În continuare, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime - S.A. din Constanţa, care solicită respingerea excepţiei de neconstituţionalitate. Se arată că prevederile legale criticate nu îngrădesc accesul liber la justiţie din moment ce această garanţie poate fi recuperată în orice condiţii. Legiuitorul a avut în vedere protejarea autorităţilor contractante în faţa unor contestaţii abuzive, precum şi fluidizarea procedurilor de achiziţie publică. De altfel, şi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene s-a pronunţat în favoarea acestei soluţii legislative.

    11. Având cuvântul în replică, reprezentantul Asocierii Rohde Nielsen A/S - Saga Logistics Management - S.R.L. din Bucureşti reiterează faptul că textul de lege nu prevede o situaţie în care cauţiunea poate fi reţinută sau vărsată către autoritatea contractantă. Se arată că legea nu prevede cazul în care aceasta se reţine sau dacă se reţine ce se întâmplă cu ea.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.