Inapoi la Cautare

DECIZIE 857 /2019


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 35 teza a doua din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 10.07.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (10.07.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Valentina │- │
│Bărbăţeanu │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Sorin-Ioan-Daniel Chiriazi.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 35 din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată de Raluca Marinela Negru în Dosarul nr. 119.833/299/2015 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a III-a civilă şi care constituie obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.941D/2017.

    2. La apelul nominal răspund, personal, autoarea excepţiei de neconstituţionalitate, doamna Raluca Marinela Negru, precum şi partea Nicolae Cosmin Negru. De asemenea, pentru partea Kruk România - S.R.L. din Bucureşti, răspunde doamna avocat Alexandra Chircu, în calitate de apărător ales, cu împuternicire depusă la dosarul cauzei. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Magistratul-asistent învederează Curţii faptul că partea Kruk România - S.R.L. din Bucureşti a depus note scrise prin care solicită respingerea excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiată.

    4. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul autoarei excepţiei, care solicită admiterea acesteia. În acest sens, susţine că prevederile art. 35 din Codul de procedură civilă
 contravin art. 21 alin. (1)
 şi (2) din Constituţie
 şi principiului accesibilităţii şi previzibilităţii, în măsura în care prin sintagma „poate cere“, cuprinsă în textul de lege criticat, se ajunge la o interpretare care să nu permită părţii să aibă posibilitatea concretă de a exercita o acţiune în realizarea dreptului. Precizează că, în cauza în care a ridicat excepţia de neconstituţionalitate, instanţa a lăsat să se înţeleagă că nu există o posibilitate reală, efectivă de acţiune în realizarea dreptului, însă acţiunea în constatare a fost respinsă fără a se face o recalificare a acesteia. Aşadar, deşi nu a existat o posibilitate concretă a unei acţiuni în realizare, acţiunea în constatare a fost respinsă ca inadmisibilă.

    5. Având cuvântul, partea Nicolae Cosmin Negru arată că achiesează la cele susţinute de autoarea excepţiei.

    6. Apărătorul ales al părţii Kruk România - S.R.L. din Bucureşti consideră, în esenţă, că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, întrucât art. 35 din Codul de procedură civilă
 instituie principiul subsidiarităţii acţiunii în constatare faţă de cea în realizarea dreptului, cu toate consecinţele ce decurg din regimul celor două acţiuni. Precizează că, în prezenta cauză, petenta a avut posibilitatea formulării unei acţiuni în realizarea dreptului, mai exact contestaţia la executare, dar aceasta a fost tardiv introdusă, petenta încercând pe calea unei cereri modificatoare remedierea acestui viciu produs din culpa sa exclusivă. Arată că dreptul de acces liber la justiţie nu este un drept absolut, putând comporta unele condiţionări sau limitări care intră în marja de apreciere recunoscută statelor. Legiuitorul a dat prioritate tranşării definitive a fondului dreptului litigios pe calea acţiunii în realizare, înlăturându-se astfel incertitudinea din raporturile juridice civile, şi numai cu caracter subsidiar a recunoscut posibilitatea unei acţiuni în constatare în ipoteza în care nu este posibilă o acţiune în realizare.

    7. Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate, arătând că textele de lege criticate sunt norme de procedură pe care legiuitorul are competenţa de a le adopta, potrivit art. 126 alin. (2) din Constituţie
. În opinia sa, nu se încalcă art. 21 din Legea fundamentală
, ci, dimpotrivă, se generează o mai bună administrare a justiţiei, pentru că nu se permite să se promoveze simultan pentru acelaşi drept pretins două feluri de acţiuni, una în constatare şi una în realizare. Arată că există şi jurisprudenţă a Curţii Constituţionale cu privire la reglementarea similară cuprinsă în Codul de procedură civilă din 1865
, respectiv deciziile nr. 609 din 15 noiembrie 2005
 sau nr. 275 din 22 martie 2007
.

    CURTEA,
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.