Inapoi la Cautare

DECIZIE 851 /2015


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 8 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 112/1999 privind călătoriile gratuite în interes de serviciu şi în interes personal pe căile ferate române


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 26.01.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (26.01.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	
     Augustin Zegrean    - preşedinte
    Valer Dorneanu - judecător
    Petre Lăzăroiu - judecător
    Mircea Ştefan Minea - judecător
    Daniel Marius Morar - judecător
    Mona-Maria Pivniceru - judecător
    Puskas Valentin Zoltan - judecător
    Simona-Maya Teodoroiu - judecător
    Tudorel Toader - judecător
    Ingrid Alina Tudora - magistrat-asistent


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Luminiţa Nicolescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 8 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 112/1999 privind călătoriile gratuite în interes de serviciu şi în interes personal pe căile ferate române, excepţie ridicată de Alexandru Popescu în Dosarul nr. 37.816/3/2014* al Tribunalului Bucureşti - Secţia a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale. Excepţia de neconstituţionalitate formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 899D/2015.

    2. La apelul nominal se prezintă, personal, Alexandru Popescu, autor al excepţiei de neconstituţionalitate. Lipsesc părţile, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul autorului excepţiei, care susţine că prevederile legale criticate sunt neconstituţionale, întrucât instituie o discriminare pe criterii de sex în ceea ce priveşte vechimea în muncă necesară pentru a se elibera pensionarilor permise anuale gratuite C.F.R.

    4. Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate, apreciind că în cuprinsul Ordonanţei Guvernului nr. 112/1999 nu există dispoziţii de natură a genera situaţii discriminatorii.

                                    CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

    5. Prin Încheierea din 10 aprilie 2015, pronunţată în Dosarul nr. 37.816/3/2014*, Tribunalul Bucureşti - Secţia a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 8 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 112/1999 privind călătoriile gratuite în interes de serviciu şi în interes personal pe căile ferate române. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de Alexandru Popescu cu ocazia soluţionării unei cereri având ca obiect "obligaţia de a face".

    6. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine, în esenţă, că textul de lege criticat instituie o discriminare pe criteriu de sex în ceea ce priveşte vechimea în muncă necesară pentru eliberarea permiselor anuale CFR, în cazul pensionarilor, şi solicită "să se constate dreptul la eliberarea permiselor gratuite CFR, în mod unitar, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, care au fost salariaţi şi au ieşit la pensie, fără a exista diferenţe în funcţie de vechimea în muncă."

    7. Tribunalul Bucureşti - Secţia a VIII-a conflicte de muncă şi asigurări sociale apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. În acest sens, instanţa de judecată arată că "nu se produce nicio discriminare între bărbaţi şi femei atunci când legiuitorul a stabilit, în conţinutul Ordonanţei Guvernului nr. 112/1999, condiţiile privind acordarea permiselor de călătorie gratuite pentru bărbaţi şi femei, foşti salariaţi CFR, pensionari la momentul solicitării permiselor." Astfel, subliniază că textul criticat stabileşte că pensionarii care la data pensionării nu mai erau salariaţi ai CFR sau alte unităţi feroviare menţionate în acest act normativ, dar care întrunesc o vechime în muncă de 25 de ani la bărbaţi, respectiv de 20 de ani la femei, pot solicita acordarea permiselor gratuite de călătorie pe căile ferate române. Legiuitorul a stabilit această vechime necesară în cadrul unităţilor CFR pentru foştii salariaţi, "având în vedere condiţiile concrete de viaţă şi muncă ale femeilor care lucrează zilnic în unităţile CFR, cât şi acasă, în gospodărie, depunând un efort dublu faţă de bărbaţi, şi trebuind să se facă faţă unei uzuri duble".

    8. În conformitate cu prevederile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

    9. Avocatul Poporului consideră că prevederile art. 8 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 112/1999 sunt neconstituţionale, având în vedere că textul criticat "nu instituie criterii rezonabile care să justifice diferenţa de tratament între femei şi bărbaţi din punct de vedere al condiţiilor de a beneficia de permise de călătorie gratuite". În acest context, invocă cele reţinute de Curtea de la Luxembourg prin Decizia din 13 noiembrie 2008, pronunţată în Cauza Comisia Comunităţilor Europene contra Italiei C-46/07, precum şi în Decizia din 26 martie 2009, pronunţată în Cauza Comisia Comunităţilor Europene contra Greciei C-559/07, în sensul că "măsurile sociale trebuie să contribuie la asigurarea unei vieţi profesionale a femeilor egale cu cea a bărbaţilor".

    10. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au transmis punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                                    CURTEA,
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.