Inapoi la Cautare

DECIZIE 850 /2017


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 29 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 17.10.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (17.10.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Simona-Maya │- judecător │
│Teodoroiu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Patricia Marilena │- │
│Ionea │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Liviu Drăgănescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 29 alin. (1) din Legea nr. 263/2010
 privind sistemul unitar de pensii publice, excepţie ridicată de Felicia Georgeta Fildan şi alţii în Dosarul nr. 965/111/2016 al Curţii de Apel Oradea - Secţia I civilă şi care constituie obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 3.427D/2016.

    2. La apelul nominal lipsesc autorii excepţiei şi partea Direcţia de Sănătate Publică Bihor-Oradea. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care invocă jurisprudenţa în materie a Curţii Constituţionale şi pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiată.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 8 decembrie 2016, pronunţată în Dosarul nr. 965/111/2016, Curtea de Apel Oradea - Secţia I civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 29 alin. (1) din Legea nr. 263/2010
 privind sistemul unitar de pensii publice. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de Felicia Georgeta Fildan şi alţii cu prilejul soluţionării apelului formulat împotriva Sentinţei civile nr. 525/LM din 12 iulie 2016, pronunţată de Tribunalul Bihor în Dosarul nr. 965/111/2016, având ca obiect un litigiu de muncă.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autorii acesteia susţin, în esenţă, că dispoziţiile de lege criticate sunt contrare art. 16 alin. (1)
 şi art. 21 din Constituţie
. În acest sens arată că, potrivit dispoziţiilor art. 29 alin. (1) din Legea nr. 263/2010
, coroborate cu cele ale art. 2 alin. (1) lit. a)
 şi art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 246/2007
, reînnoirea avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite se acordă de către inspectoratul teritorial de muncă în baza solicitării de reînnoire a avizului de încadrare în condiţii deosebite, semnată de către reprezentantul legal al angajatorului ori de către altă persoană împuternicită de acesta, potrivit legii, împreună cu reprezentanţii sindicatelor reprezentative, sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor. Angajatorii care nu au obţinut reînnoirea avizului pentru încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite pot formula contestaţie, în termen de 15 zile de la data comunicării, la Inspecţia Muncii, care o va soluţiona în termen de 30 de zile, sau se pot adresa direct instanţei judecătoreşti competente, potrivit legii. Prin Decizia nr. 12/2016
, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reţinut că „nu este deschisă calea unei acţiuni în constatare de drept comun a condiţiilor deosebite de muncă în care angajaţii şi-au desfăşurat activitatea după 1 aprilie 2001 şi nici a acţiunii în obligare a angajatorilor la încadrarea locurilor de muncă în aceste condiţii, atunci când aceştia din urmă nu au obţinut sau, după caz, nu au reînnoit avizele pentru încadrarea locurilor de muncă în aceste condiţii.“ Autorii excepţiei consideră că, în interpretarea dată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dispoziţiile de lege criticate dobândesc un caracter discriminatoriu, întrucât se creează un tratament inegal între salariaţi, în funcţie de modul în care angajatorul a înţeles să urmeze sau nu procedurile pentru încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite. De asemenea, este încălcat dreptul de acces liber la justiţie, întrucât atât solicitarea de reînnoire a avizului de încadrare în condiţii deosebite, cât şi contestaţia în cazul neobţinerii avizului de reînnoire pot fi formulate doar de angajator, nu şi de salariaţi. Consideră că angajaţii sunt în drept să solicite instanţelor judecătoreşti obligarea angajatorului la încadrarea locurilor de muncă în condiţii deosebite, atunci când aceştia nu au obţinut, sau, după caz, nu au reînnoit avizele pentru încadrarea locului de muncă în condiţii deosebite.

    6. Curtea de Apel Oradea - Secţia I civilă consideră că excepţia de neconstituţionalitate nu este întemeiată, legiuitorul având libertatea să stabilească drepturile de asigurări sociale, respectiv condiţiile şi criteriile de acordare a acestora în raport cu posibilităţile create de resursele financiare disponibile la un moment dat şi să le modifice în funcţie de schimbările ce se produc pe planul respectivelor resurse.

    7. În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.