Inapoi la Cautare

DECIZIE 825 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 91^6 alin. 2 din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 28.09.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (28.09.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul susţine că dispoziţiile legale criticate, care spre deosebire de prevederile ce reglementează în mod amănunţit condiţiile în care pot fi desfăşurate activităţile de înregistrare audio înscrise la secţiunea VI - Interceptările şi înregistrările audio şi video din Codul de procedură penală, aduc atingere principiului referitor la prezumţia de nevinovăţie, deoarece nu prevăd în mod explicit dreptul inculpatului de a lua cunoştinţă de conţinutul unor astfel de înregistrări şi nici obligativitatea instanţei de judecată de a verifica legalitatea lor.

    În lipsa unei autorizări exprese, autorul consideră că înregistrările telefonice efectuate de părţi violează secretul corespondenţei şi nu asigură suficiente garanţii în vederea desfăşurării unui proces echitabil, deoarece în lipsa unor sancţiuni referitoare la nerespectarea strictă a condiţiilor de admisibilitate a unor astfel de probe se poate ajunge la situaţia paradoxală de a fi analizate procese-verbale de transcriere ce nu au ataşate integral redactările în formă scrisă ori suportul care conţine înregistrarea nu are ataşat la procesul-verbal sigiliul organului de urmărire penală, făcând practic imposibilă o expertizare tehnică. În plus, există posibilitatea ca partea care a efectuat înregistrarea să păstreze trunchiat convorbirea cu consecinţa denaturării înţelesului anumitor afirmaţii care au fost rupte din context.

    Judecătoria Cluj-Napoca opinează că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece procesele-verbale de transcriere a convorbirilor telefonice reprezintă mijloace de probă care urmează a fi apreciate de instanţă în ansamblul probatoriului administrat, putând fi combătute de către oricare dintre părţi. În plus, nu se poate pune problema lezării principiului inviolabilităţii convorbirilor telefonice, întrucât înregistrarea pusă la dispoziţia organelor de cercetare penală a fost efectuată de partea vătămată în memoria telefonului mobil propriu.

    Potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Guvernul apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece prevederile legale criticate nu încalcă dreptul la un proces echitabil şi nu înlătură posibilitatea inculpatului de a beneficia de drepturile şi garanţiile procesuale instituite prin lege, în cadrul unui proces public, judecat de către o instanţă independentă şi imparţială stabilită de lege. Faptul că se oferă părţilor posibilitatea de a prezenta înregistrări realizate în afara prevederilor art. 91^1 din Codul de procedură penală nu înseamnă că se stabileşte a priori vinovăţia vreunei persoane. Vinovăţia ori nevinovăţia inculpatului se stabileşte de către instanţa de judecată în urma examinării tuturor probelor administrate.

    De asemenea, dreptul fundamental privind secretul corespondenţei nu este un drept absolut, el putând cunoaşte, potrivit art. 53 din Constituţie, anumite limite. Astfel, poate comporta o restrângere necesară în interesul justiţiei, atât în scopul descoperirii infracţiunilor şi infractorilor, cât şi în vederea aflării adevărului.

    Dispoziţiile legale criticate nu aduc atingere în niciun fel dreptului la apărare consacrat de art. 24 din Constituţie, inculpatul putând fi asistat de un apărător care dispune de toate mijloacele procesuale necesare pentru a combate eventualele înregistrări prezentate de partea adversă şi admise de instanţă.

    Avocatul Poporului consideră că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece dispoziţiile legale criticate nu înlătură posibilitatea inculpatului de a beneficia, în cadrul unui proces public, judecat într-un termen rezonabil, de către o instanţă independentă, imparţială şi stabilită de lege, de toate drepturile şi garanţiile procesuale pe care le presupune dreptul la apărare.

    De asemenea, interceptarea şi înregistrarea unor convorbiri fără acordul persoanei vizate constituie o restrângere a exerciţiului dreptului la secretul corespondenţei, acceptată, în conformitate cu art. 53 din Constituţie, în cazuri şi condiţii limitativ şi precis determinate, cum ar fi acela al apărării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor ori al desfăşurării instrucţiei penale.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                                      CURTEA,

examinând Încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională constată că a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 91^6 alin. 2 din Codul de procedură penală, cu denumirea marginală "Verificarea mijloacelor de probă", aşa cum au fost modificate prin art. I pct. 51 din Legea nr. 356/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 677 din 7 august 2006, care au următorul conţinut:

    "Înregistrările prevăzute în prezenta secţiune, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când servesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege."

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic