Inapoi la Cautare

DECIZIE 815 /2006


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 500 din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 26.09.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (26.09.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Prin Încheierea din 22 iunie 2006, pronunţată în Dosarul nr. 528/2006, Judecătoria Constanţa a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 500 din Codul de procedură penală, excepţie ridicată de Constantin Adrian Călugăru în dosarul de mai sus având ca obiect soluţionarea unei cereri de reabilitare judecătorească.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine că dispoziţiile legale criticate contravin principiului prezumţiei de nevinovăţie, deoarece la analizarea îndeplinirii condiţiilor prevăzute de lege pentru acordarea reabilitării judecătoreşti se solicită fişa de cazier judiciar. În cazul în care pe aceasta apare consemnarea potrivit căreia faţă de petent s-a pus în mişcare acţiunea penală pentru o altă faptă, cererea de reabilitare se suspendă. În opinia autorului, această reglementare îngrădeşte libertatea individuală, deoarece petentul nu a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească, ci este doar cercetat penal pentru o altă faptă, beneficiind de prezumţia de nevinovăţie prevăzută de art. 23 alin. (11) din Constituţie.

    Judecătoria Constanţa opinează că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece prin suspendarea cererii de reabilitare judecătorul nu se pronunţă asupra fondului, ci prorogă această decizie tocmai până la soluţionarea definitivă a cauzei privitoare la noua învinuire.

    Potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Guvernul apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece raţiunea instituirii acestui caz de suspendare decurge din faptul că în sistemul nostru de drept reabilitarea este o măsură care vizează persoana condamnatului, tot trecutul acestuia, şi nu o anumită condamnare, în cazul condamnărilor succesive reabilitarea producând efecte cu privire la toate acestea şi având un caracter indivizibil.

    Suspendarea cererii are un caracter temporar, nu afectează fondul cauzei privitoare la noua învinuire şi nu înseamnă că persoana care a formulat cererea este considerată vinovată de săvârşirea noii infracţiuni.

    Avocatul Poporului consideră că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece, prin suspendarea examinării cererii de reabilitare, titularul acesteia nu este considerat vinovat de noua faptă pentru care este cercetat.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                                    CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională constată că a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 500 din Codul de procedură penală, cu denumirea marginală "Suspendarea examinării cererii", care au următorul conţinut: "Dacă înainte de soluţionarea cererii de reabilitare a fost pusă în mişcare acţiunea penală pentru o altă infracţiune săvârşită de condamnat, examinarea cererii se suspendă până la soluţionarea definitivă a cauzei privitoare la noua învinuire".

    Autorul excepţiei de neconstituţionalitate susţine că prin dispoziţiile legale criticate sunt încălcate prevederile constituţionale ale art. 23 alin. (11) referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea reţine că prezumţia de nevinovăţie constă în dreptul unei persoane căreia i se aduce o acuzaţie în materie penală de a fi considerată nevinovată până la condamnarea sa printr-o hotărâre judecătorească definitivă.

    Acest principiu impune membrilor unui tribunal să nu pornească de la ideea preconcepută că cel trimis în judecată a comis actul incriminat, sarcina probei revenind acuzării, iar de dubii profitând acuzatul. În esenţă, prezumţia de nevinovăţie tinde să protejeze persoana cercetată de săvârşirea unei fapte penale împotriva unui verdict de culpabilitate ce nu a fost stabilit în mod legal.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic