Inapoi la Cautare

DECIZIE 812 /2007


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 139 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 19.09.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (19.09.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    Prin Încheierea din 15 decembrie 2006, pronunţată în Dosarul nr. 1.596/30/2006, Tribunalul Timiş - Secţia penală a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 139 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, excepţie ridicată de Gheorghe Peti într-o cauză penală referitoare la săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 142 lit. a), b), l) şi m) din Legea nr. 8/1996.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine, în esenţă, că textul de lege criticat, instituind posibilitatea instanţei de judecată de a acorda despăgubiri reprezentând triplul sumei ce ar fi fost legal datorată pentru tipul de utilizare ce a făcut obiectul faptei ilicite, derogă de la regula reparaţiei integrale a prejudiciului cauzat. Se arată că se încalcă principiul constituţional al ocrotirii în mod egal a proprietăţii private, titularii drepturilor de autor fiind privilegiaţi, printr-o "reparaţie triplă" a prejudiciului cauzat. Se mai susţine că textul de lege criticat are un pronunţat caracter sancţionator, punitiv, cu toate că urmăreşte să reglementeze exclusiv soluţionarea laturii civile a litigiului decurgând dintr-o faptă ilicită, ceea ce contravine dispoziţiilor art. 23 alin. (12) din Legea fundamentală.

    Tribunalul Timiş - Secţia penală nu s-a pronunţat cu privire la constituţionalitatea textului de lege ce formează obiectul excepţiei de neconstituţionalitate.

    Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    Guvernul consideră că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Apreciază că norma de lege criticată se bazează pe "ideea de garanţie faţă de victima prejudiciului", scopul reglementării fiind acela de a "permite stabilirea de despăgubiri pe criterii obiective".

    Avocatul Poporului consideră că textul de lege criticat este constituţional. În acest sens, arată că acesta este în deplină concordanţă cu dispoziţiile art. 44 alin. (1) din Legea fundamentală, instituind o garanţie a asigurării echilibrului între persoane cu interese contrare, prin determinarea cadrului legal de exercitare a drepturilor lor legitime. Precizează că dispoziţiile art. 23 alin. (12) din Constituţie nu au relevanţă în cauză.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                          CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 139 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 60 din 26 martie 1996. Ca urmare a modificării şi completării Legii nr. 8/1996 prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 123/2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 843 din 19 septembrie 2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 329/2006, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 657 din 31 iulie 2006, textul de lege criticat are următorul conţinut:

    - Art. 139 alin. (2) lit. b): "(2) La stabilirea despăgubirilor instanţa de judecată ia în considerare:(...)

    b) fie acordarea de despăgubiri reprezentând triplul sumelor care ar fi fost legal datorate pentru tipul de utilizare ce a făcut obiectul faptei ilicite, în cazul în care nu se pot aplica criteriile menţionate la litera a)."

    În opinia autorului excepţiei de neconstituţionalitate, textul de lege criticat contravine următoarelor dispoziţii din Legea fundamentală: art. 23 alin. (12) privitor la obligativitatea stabilirii şi aplicării pedepselor în condiţiile şi în temeiul legii şi art. 44 alin. (2) teza întâi privind garantarea şi ocrotirea în mod egal a proprietăţii private.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic