Inapoi la Cautare

DECIZIE 803 /2019


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 205 alin. (2) lit. e) din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 04.07.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (04.07.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristina Cătălina │- │
│Turcu │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Loredana Brezeanu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 205 alin. (2) lit. e) din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată de Lucian Todoran în Dosarul nr. 4.543/117/2018 al Tribunalului Cluj - Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 545 D/2019.

    2. La apelul nominal lipsesc părţile faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care solicită respingerea excepţiei, în principal, ca inadmisibilă, deoarece critica priveşte o omisiune legislativă. În subsidiar, excepţia poate fi respinsă ca neîntemeiată, deoarece prevederea legală criticată este clară şi previzibilă, desprinzându-se cu precizie conţinutul acesteia, respectiv obligativitatea existenţei semnăturii olografe, nefiind suficientă dactilografierea numelui şi prenumelui.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 20 februarie 2019, pronunţată în Dosarul nr. 4.543/117/2018, Tribunalul Cluj - Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal, de conflicte de muncă şi asigurări sociale a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 205 alin. (2) lit. e) din Codul de procedură civilă
. Excepţia a fost invocată de Lucian Todoran într-o cauză având ca obiect solicitarea aplicării de amenzi civile şi penalităţi, în baza art. 24 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004
, pentru neexecutarea dispoziţiilor unei decizii a Curţii de Apel Cluj - Secţia a III-a contencios administrativ şi fiscal.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul arată, în esenţă, că art. 205 alin. (2) lit. e) din Codul de procedură civilă
 încalcă exigenţele de claritate, precizie şi previzibilitate ale legii, astfel cum acestea sunt prevăzute de art. 1 alin. (5) din Constituţie
. Autorul solicită constatarea constituţionalităţii textului de lege criticat „în măsura în care prin semnătură se înţelege semnătura pârâtului sau a reprezentantului cu prenumele şi numele indicate în întâmpinare“.

    6. Se susţine că prevederea legală criticată nu menţionează a cui este semnătura ce trebuie cuprinsă în întâmpinare şi permite mai multe interpretări. Prima este aceea că semnătura îi aparţine aceluia numit cu prenume şi nume în întâmpinare, fie că este pârât, respectiv parte, fie că este reprezentant al acestuia, respectiv acesteia. Din cea de-a doua interpretare reiese că oricine poate semna în locul pârâtului, respectiv al părţii sau al reprezentantului folosind semnul convenţional „bară“ sau prescurtarea „p“, ceea ce semnifică „pentru“. Se complineşte astfel satisfacerea cerinţei legale formale chiar dacă prenumele şi numele celui care semnează nu sunt indicate în cuprinsul actului procedural. Cel de-al doilea înţeles este neconstituţional, deoarece nu se oferă o minimă securitate în privinţa posibilităţii de identificare a celui care semnează şi lasă deschisă posibilitatea ca datele de identificare ale pârâtului, respectiv ale părţii sau ale reprezentantului să fie indicate doar formal în actul procedural, dar o altă persoană nenumită să semneze în numele acestora, indicând acest fapt prin semne convenţionale. Această chestiune nu poate fi lăsată pe seama interpretării legii căci priveşte calitatea procesuală sau calitatea de reprezentant, chestiune de ordine publică, iar actele nesemnate legal pot fi lovite de nulitate.

    7. Tribunalul Cluj - Secţia mixtă de contencios administrativ şi fiscal de conflicte de muncă şi asigurări sociale, apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, textul de lege criticat este accesibil şi previzibil, iar sensul noţiunii de semnătură este acela de semnătură olografă, indiferent de menţionarea în integralitate a numelui şi prenumelui.

    8. Potrivit dispoziţiilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.