Inapoi la Cautare

DECIZIE 792 /2008


referitoare la respingerea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 12 şi art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului contractual din unităţile sanitare publice din sectorul sanitar


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 27.02.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (27.02.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

                             CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    Prin Încheierea din 30 ianuarie 2008, pronunţată în Dosarul nr. 5.658/63/2007, Curtea de Apel Craiova - Secţia conflicte de muncă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 12 şi art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului contractual din unităţile sanitare publice din sectorul sanitar. Excepţia a fost ridicată de Oana Dana Panait cu prilejul soluţionării unei cauze având ca obiect drepturi băneşti.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia arată că textele de lege criticate sunt discriminatorii întrucât nu prevăd acordarea dreptului la sporul de periculozitate pentru personalul sanitar cu pregătire superioară care efectuează gărzi pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normelor legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, deşi acest serviciu este asigurat faţă de aceiaşi pacienţi şi în acelaşi spital în care se desfăşoară şi activitatea din timpul normei legale. În legătură cu acestea, arată că în timpul gărzilor, respectiv pe timpul nopţii, personalul din unităţile sanitare este mai puţin la număr, iar pacienţii sunt aceiaşi şi nu îşi schimbă specificul bolii.

    Curtea de Apel Craiova - Secţia conflicte de muncă consideră că excepţia de neconstituţionalitate este întemeiată. În acest sens, arată că diferenţierea de tratament juridic în cadrul aceleiaşi categorii de subiecte de drept ar fi permisă numai dacă s-ar justifica prin raţiuni obiective şi rezonabile, or, în speţă, persoane aflate în aceeaşi situaţie juridică beneficiază de tratament juridic diferit în raport cu anumite condiţii subiective, ceea ce contrazice principiul constituţional al egalităţii în drepturi.

    În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, precum şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

    Guvernul apreciază că excepţia de neconstituţionalitate nu este întemeiată, textele de lege criticate reglementând aceeaşi soluţie legislativă pentru toţi cei aflaţi în situaţia descrisă de ipoteza normelor legale.

    Avocatul Poporului consideră că textele de lege criticate sunt constituţionale, întrucât nu creează discriminări între persoane aflate în situaţii identice.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au transmis punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                               CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile de lege criticate, prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate cu care a fost sesizată.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 12 şi art. 13 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004 privind salarizarea şi alte drepturi ale personalului contractual din unităţile sanitare publice din sectorul sanitar, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.138 din 2 decembrie 2004, aprobată cu modificări prin Legea nr. 125/2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 416 din 17 mai 2005.

    Curtea observă că, ulterior sesizării sale cu excepţia de neconstituţionalitate, textele de lege criticate au fost completate şi modificate prin Ordonanţa Guvernului nr. 17/2008 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2004, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 83 din 1 februarie 2008, fără a se schimba în esenţă soluţia legislativă criticată.

    În prezent, textele de lege criticate au următoarea redactare:

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.