Inapoi la Cautare

DECIZIE 760 /2019


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. I pct. 3 din Legea nr. 169/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 31.05.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (31.05.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌──────────────┬───────────────────────┐
│Valer Dorneanu│- preşedinte │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Cristian │- judecător │
│Deliorga │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Daniel Marius │- judecător │
│Morar │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Livia Doina │- judecător │
│Stanciu │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Marieta Safta │- │
│ │prim-magistrat-asistent│
└──────────────┴───────────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Dana-Cristina Bunea.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor „art. 55^1 din Legea nr. 169/2017
 din data de 14 iulie 2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013
 privind executarea pedepselor privative de libertate“, excepţie ridicată de Ioan Grigoraş în Dosarul nr. 19.587/325/2017 al Judecătoriei Timişoara - Secţia penală şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 2.366 D/2017.

    2. La apelul nominal lipseşte autorul excepţiei, faţă de care procedura este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a excepţiei în principal ca inadmisibilă, cu motivarea că prin criticile formulate se invocă probleme de interpretare şi aplicare a legii, iar, în subsidiar, ca neîntemeiată, cu motivarea că normele criticate nu încalcă prevederile constituţionale invocate.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 9 august 2017, pronunţată în Dosarul nr. 19.587/325/2017, Judecătoria Timişoara - Secţia penală a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor „art. 55^1 din Legea nr. 169/2017
 din data de 14 iulie 2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013
 privind executarea pedepselor privative de libertate“. Excepţia a fost ridicată de Ioan Grigoraş în dosarul cu numărul menţionat, având ca obiect soluţionarea unei cereri de liberare condiţionată.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul susţine, în esenţă, că normele criticate sunt neconstituţionale, întrucât aplicarea acestora este lăsată la aprecierea administraţiei penitenciarului, iar la acest moment nu au aplicabilitate, în sensul că nu s-a stabilit modalitatea de deducere a zilelor constatate executate ca urmare a condiţiilor nelegale de detenţie. Se arată că, „în conformitate cu prevederile art. 78 din Constituţia României,
 legea trebuie să-şi producă efecte începând cu 21 iulie 2017“. Aşa fiind, trebuie sesizată Curtea Constituţională „pentru a se spune în mod cert dacă legea existentă deja este constituţională şi dacă există vreun regulament de aplicare al ei sau este lăsată la «aprecierea» conducerii locurilor de detenţie“.

    6. Judecătoria Timişoara - Secţia penală, fără a reţine in terminis dacă apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este sau nu întemeiată, opinează că trebuie stabilite în mod clar şi precis data şi modalitatea în care vor fi deduse cele 6 zile suplimentare la o perioadă de 30 de zile executate, în acest sens trebuind să existe un regulament de aplicare la nivelul întregii ţări, o reglementare unitară şi să nu fie lăsată la aprecierea conducerii fiecărui loc de deţinere, fiind astfel necesară o sintagmă care să poată acoperi toate situaţiile concrete în care se impune aplicarea acestui articol. În consecinţă a admis cererea formulată de autorul excepţiei şi a sesizat Curtea Constituţională.

    7. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    8. Guvernul consideră că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Astfel, art. 78 din Constituţie
 prevede faptul că legea se publică în Monitorul Oficial al României şi intră in vigoare la 3 zile de la publicarea ei sau la o dată ulterioară prevăzută în textul ei. În cuprinsul Legii nr. 169/2017
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.