Inapoi la Cautare

DECIZIE 748 /2018


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 51 alin. (2) din Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 01.08.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (01.08.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Simona-Maya │- judecător │
│Teodoroiu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Valentina │- │
│Bărbăţeanu │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Loredana Veisa.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 51 alin. (2) din Legea nr. 230/2007
 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, excepţie ridicată de Claudiu Ionuţ Moraru în Dosarul nr. 30.948/215/2015 al Judecătoriei Craiova - Secţia civilă şi care constituie obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 3.475D/2016.

    2. La apelul nominal se constată lipsa părţilor. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentatului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate, invocând, în acest sens, cele reţinute de Curtea Constituţională prin Decizia nr. 728 din 16 decembrie 2014
.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 7 noiembrie 2016, pronunţată în Dosarul nr. 30.948/215/2015, Judecătoria Craiova - Secţia civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 51 alin. (2) din Legea nr. 230/2007
 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, excepţie ridicată de Claudiu Ionuţ Moraru într-o cauză civilă având ca obiect soluţionarea unei acţiuni în pretenţii prin care reclamanta iniţială, care, ulterior, a cedat dreptul său litigios, a solicitat instanţei de judecată, pe de o parte, să oblige asociaţia de proprietari în care este înscrisă, precum şi pe preşedintele acesteia să radieze privilegiile înscrise în cartea funciară ca urmare a neachitării cotelor de întreţinere pentru un imobil şi, pe de altă parte, să constate intervenită răspunderea delictuală a preşedintelui asociaţiei şi a administratorului pentru abuz de drept constând în acţionarea în instanţă a reclamantei în repetate rânduri.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autorul acesteia susţine că textul de lege criticat este neconstituţional, întrucât preşedinţii de asociaţie de proprietari pot înscrie privilegii împotriva proprietarilor în cartea funciară, deşi nu au studii de specialitate juridică şi nu sunt în măsură să aprecieze momentul în care se poate înscrie un privilegiu, raportat la datoriile fiecărui proprietar la întreţinere. Aşadar, înscrierea, precum şi radierea de privilegii imobiliare sunt dependente de condiţia pur potestativă a preşedinţilor de asociaţii, creându-se un abuz de drept al acestora şi încălcându-se dreptul de proprietate al fiecărui proprietar.

    6. Judecătoria Craiova - Secţia civilă consideră că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, arătând că textul de lege criticat nu încalcă dreptul de proprietate al proprietarilor imobilelor înscrişi în asociaţiile de proprietari. Prin acest articol nu se conferă un drept discreţionar preşedintelui asociaţiei. Acesta, în calitatea sa de reprezentant al asociaţiei de proprietari, conform art. 31 din Legea nr. 230/2007
, doar formulează cererea de înscriere a privilegiului şi nu dispune personal înscrierea privilegiului în registrul de publicitate, respectiv cartea funciară, înscrierea făcându-se de registratorii de carte funciară, care verifică admisibilitatea unei asemenea cereri, împotriva încheierilor de înscriere părţile interesate putând să facă cereri de reexaminare în condiţiile art. 31 din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996
. Nici cu privire la cererea de radiere nu se încalcă dreptul de proprietate, proprietarii având posibilitatea să formuleze cererea de radiere personal, pe baza chitanţei ori a altui înscris prin care asociaţia confirmă plata sumei datorate.

    7. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    8. Guvernul apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, invocând, în argumentarea acestei opinii, jurisprudenţa Curţii Constituţionale în materie. Totodată, consideră că din susţinerile petenţilor în prezenta cauză rezultă mai degrabă probleme ce ţin de interpretarea şi aplicarea prevederilor legii criticate de aceştia, în condiţiile în care se învederează, în motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, inclusiv faptul că ar fi fost achitat debitul pentru care a fost notat privilegiul imobiliar, astfel că se impunea şi radierea privilegiului, însă preşedintele asociaţiei de proprietari nu a solicitat radierea, dând dovadă de abuz de drept. Or, soluţionarea unor astfel de probleme revine competenţei instanţelor judecătoreşti, potrivit legii.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.