Inapoi la Cautare

DECIZIE 745 /2019


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 221 alin. (6) din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 27.01.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (27.01.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌──────────────┬───────────────────────┐
│Valer Dorneanu│- preşedinte │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Cristian │- judecător │
│Deliorga │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Livia Doina │- judecător │
│Stanciu │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Marieta Safta │- │
│ │prim-magistrat-asistent│
└──────────────┴───────────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Dana-Cristina Bunea.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 221 alin. (6) din Codul de procedură penală
, excepţie ridicată de Gheorghe Ilie în Dosarul nr. 7.119/109/2017 al Curţii de Apel Piteşti - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 2.652 D/2017.

    2. La apelul nominal lipseşte autorul excepţiei. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate, în principal, ca inadmisibilă, faţă de critica interpretării date de instanţă dispoziţiilor legale, şi, în subsidiar, ca neîntemeiată, invocând jurisprudenţa Curţii Constituţionale în materie.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 19 octombrie 2017, pronunţată în Dosarul nr. 7.119/109/2017, Curtea de Apel Piteşti - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 221 alin. (6) din Codul de procedură penală
. Excepţia a fost ridicată de Gheorghe Ilie în cadrul contestaţiei formulate împotriva încheierii judecătorului de drepturi şi libertăţi nr. 173 din 13 octombrie 2017 a Tribunalului Argeş - Secţia penală.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine, în esenţă, că prevederile legale criticate încalcă dispoziţiile constituţionale şi convenţionale invocate, în măsura în care dispoziţiile contestate „pot fi interpretate de maniera făcută prin încheierea nr. 173/13.10.2017 pronunţată în cauză de Tribunalul Argeş - Secţia penală“. Autorul arată că din considerentele încheierii menţionate rezultă că, în raport cu precizarea din art. 221 alin. (6) Cod procedură penală
 „pentru o perioadă determinată de timp“, contestatorul ar trebui să facă dovada că urmează să se angajeze „la firma care şi-a exprimat disponibilitatea de a face acest lucru, doar pentru o perioadă limitată de timp“. Potrivit art. 21 alin. (3) din Constituţie
, „părţile au dreptul la un proces echitabil“, iar în noţiunea de proces echitabil este cuprinsă şi obligaţia legiuitorului de a emite reglementări care să îndeplinească criteriul legalităţii fixat de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale
 şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, care impun ca orice lege să fie suficient de clară, precisă, previzibilă, pentru a permite oricărui cetăţean - la nevoie, recurgând la sfatul unui specialist, să prevadă în mod rezonabil, în circumstanţele cauzei consecinţele ce rezultă dintro anumită conduită. Se arată că reglementarea criticată este neconstituţională, neîndeplinind criteriile de claritate, precizie şi previzibilitate.

    6. Curtea de Apel Piteşti - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie opinează că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece introducerea sintagmei „pentru o perioadă determinată de timp“ este opţiunea legiuitorului şi nu aduce atingere dreptului la un proces echitabil. Legiuitorul nu este obligat să stabilească un interval de timp în interiorul căruia inculpatul are dreptul de a părăsi imobilul pentru prezentarea la locul de muncă, aceasta fiind o posibilitate a judecătorului în raport cu circumstanţele speţei. Prin urmare, judecătorul are o marjă de apreciere a acestui interval de timp pe care îl consideră rezonabil. Astfel fiind, nu se încalcă dreptul inculpatului la un proces echitabil.

    7. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    8. Guvernul consideră că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Astfel, dispoziţiile legale criticate consacră manifestarea unei posibilităţi (facilităţi) pe care legea o recunoaşte inculpatului aflat în executarea măsurii arestului la domiciliu, cerere care va fi supusă analizei instanţei sub aspectul temeiniciei şi oportunităţii, ţinând seama de circumstanţele concrete ale cauzei şi ale persoanei inculpatului. Textul de lege contestat este previzibil, clar şi concis, însă incidenţa şi aplicarea acestuia depind de natura acuzaţiilor aduse, de durata de timp a permisiunii solicitate, conduita, situaţia familială şi socială a inculpatului. Organul judiciar care întruneşte standardele de independenţă şi imparţialitate (garanţii ale dreptului la un proces echitabil) şi care este chemat să soluţioneze o astfel de cerere va avea în vedere toate aceste împrejurări. Solicitarea inculpatului de a părăsi imobilul nu poate fi transformată într-o obligaţie a instanţei de judecată de a acorda această facilitate, cu atât mai mult cu cât lipsa de la domiciliu pe o durată atât de mare de timp poate fi de natură să golească de conţinut măsura arestului la domiciliu şi să nesocotească temeiurile care au determinat privarea sa de libertate. În plus, instanţa este singura competentă să aprecieze dacă acordarea permisului de părăsire a imobilului în vederea prezentării la locul de muncă (sau chiar de a încheia un contract de muncă) reprezintă o măsură necesară pentru realizarea unor drepturi ori interese legitime ale inculpatului. În măsura în care procesul a fost caracterizat de contradictorialitate şi oralitate, inculpatului i-au fost acordate înlesnirile necesare pregătirii apărării, procedura s-a desfăşurat în conformitate cu legea, instanţa a fost independentă, imparţială şi instituită prin lege şi inculpatul are dreptul efectiv de a promova o cale de atac cu privire la o hotărâre a instanţei, Guvernul consideră că prevederea atacată respectă exigenţele cerute de dreptul la un proces echitabil.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.