Inapoi la Cautare

DECIZIE 745 /2018


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 1.279 alin. (3) teza întâi din Codul civil


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 15.11.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (15.11.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Simona-Maya │- judecător │
│Teodoroiu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Valentina │- │
│Bărbăţeanu │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Loredana Veisa.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 1.279 alin. (3) teza a treia din Codul civil
, excepţie ridicată de Societatea Jidvei - S.R.L., filiala Alba, în Dosarul nr. 173/191/2016 al Tribunalului Alba - Secţia I civilă şi care constituie obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 2.970D/2016.

    2. La apelul nominal se constată lipsa părţilor. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Magistratul-asistent referă asupra faptului că, la dosar, autoarea excepţiei a transmis note scrise cu privire la excepţia de neconstituţionalitate, în sensul temeiniciei acesteia.

    4. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentatului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere, ca inadmisibilă, a excepţiei de neconstituţionalitate, întrucât se solicită exercitarea controlului de constituţionalitate asupra modului de interpretare de către instanţa judecătorească a textului de lege criticat. Arată, totodată, că autoarea excepţiei a învestit instanţa cu o acţiune având ca obiect pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic cu privire la transmiterea dreptului de proprietate asupra unui imobil teren, în cauză fiind aplicabile prevederile art. 1.669 alin. (1)
 raportat la art. 1.279 alin. (1) teza întâi.
 Aşadar, prevederile de lege criticate care exceptează promisiunea de a încheia un contract real de la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti care să ţină loc de act autentic nu sunt incidente în cauza de faţă.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    5. Prin Încheierea din 3 noiembrie 2016, pronunţată în Dosarul nr. 173/191/2016, Tribunalul Alba - Secţia I civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 1.279 alin. (3) teza a treia din Codul civil
, excepţie ridicată de Societatea Jidvei - S.R.L. filiala Alba într-o cauză civilă având ca obiect soluţionarea apelului formulat împotriva sentinţei prin care Judecătoria Blaj a respins cererea prin care s-a solicitat instanţei să constate că între părţi a intervenit o promisiune bilaterală de vânzare-cumpărare pentru un teren situat în comuna Şona, judeţul Alba, şi că s-a efectuat plata preţului negociat şi, în consecinţă, să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de act autentic de vânzare-cumpărare şi să dispună intabularea în cartea funciară a dreptului de proprietate asupra suprafeţei de teren în discuţie.

    6. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autoarea acesteia susţine, în esenţă, că textul de lege criticat, în interpretarea dată de instanţa de fond, contravine principiului egalităţii cetăţenilor în faţa legii, cu referire la modalitatea de exteriorizare a voinţei de a vinde un imobil, care, atunci când este exprimată prin act sub semnătură privată, este lipsită de eficienţă juridică, în schimb, aceeaşi voinţă de a vinde exprimată prin act autentic produce efecte juridice. Aceasta înseamnă că aceeaşi manifestare de voinţă, care ar trebui să beneficieze de acelaşi tratament juridic, este tratată discriminatoriu în funcţie de formalitatea prin care ea a fost exprimată. Susţine, de asemenea, că limitarea dreptului de a solicita instanţei pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de act autentic, pe considerentul că promisiunea de vânzare-cumpărare nu a fost făcută în formă autentică şi că ea îmbracă doar forma unui înscris sub semnătură privată, reprezintă, de asemenea, o formă de discriminare a titularului dreptului de proprietate. Mai arată că garantarea dreptului de proprietate presupune şi garantarea exercitării atributelor dreptului de proprietate privată asupra terenurilor, dintre care cel mai important este acela de a dispune de bun, mai ales atunci când manifestarea de voinţă exprimată în acest sens este irevocabilă, în condiţiile în care proprietarul a predat bunul şi a încasat preţul bunului, aşa cum este situaţia în speţă.

    7. Tribunalul Alba - Secţia I civilă apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilă, întrucât vizează exclusiv interpretarea şi aplicarea legii, or, potrivit art. 126 din Constituţie
, această atribuţie intră în sfera de competenţă a instanţelor judecătoreşti.

    8. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.