Inapoi la Cautare

DECIZIE 741 /2018


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 14 şi ale art. 16 din Legea nr. 213/2015 privind Fondul de garantare a asiguraţilor


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 17.09.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (17.09.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Simona-Maya │- judecător │
│Teodoroiu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Ioniţa Cochinţu │- │
│ │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Loredana Veisa.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 14
 şi ale art. 16 din Legea nr. 213/2015
 privind Fondul de garantare a asiguraţilor, excepţie ridicată de Király Emese Tünde şi de Horváth Gyula György în Dosarul nr. 1.023/268/2016 al Judecătoriei Odorheiu Secuiesc şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 2.575D/2016.

    2. La apelul nominal se prezintă, pentru partea Fondul de garantare a asiguraţilor, doamna consilier juridic Elena Nechita, cu delegaţie depusă la dosar. Se constată lipsa celorlalte părţi. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Magistratul-asistent referă asupra cauzei şi arată că partea Fondul de garantare a asiguraţilor a depus la dosarul cauzei note scrise, prin care solicită respingerea ca neîntemeiată a excepţiei de neconstituţionalitate.

    4. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul consilierului juridic prezent, care solicită respingerea excepţiei de neconstituţionalitate ca inadmisibilă, având în vedere că autorii acesteia sunt nemulţumiţi de interpretarea şi aplicarea normelor legale, dorind chiar o completare a acestora. În acest context expune aspecte legate de activitatea Fondului de garantare a asiguraţilor, respectiv procedura, numărul cauzelor aflate în soluţionare etc., şi precizează că nu este încălcat accesul liber la justiţie, deoarece există mijloace procedurale de contestare a deciziilor acestei instituţii în faţa instanţelor de judecată.

    5. Având cuvântul, reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate ca inadmisibilă, deoarece autorii acesteia critică modalitatea de interpretare şi aplicare a legii.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    6. Prin Încheierea din 25 octombrie 2016, pronunţată în Dosarul nr. 1.023/268/2016, Judecătoria Odorheiu Secuiesc a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 14
 şi ale art. 16 din Legea nr. 213/2015
 privind Fondul de garantare a asiguraţilor, excepţie ridicată de Király Emese Tünde şi de Horváth Gyula György într-o cauză având ca obiect soluţionarea unei cereri prin care se solicită obligarea autorităţilor, îndrituite prin lege, la plata unor sume cu titlu de despăgubiri.

    7. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine, în esenţă, că prin interpretarea şi aplicarea dată prevederilor criticate de către Fondul de Garantare a Asiguraţilor se încalcă dreptul la un proces echitabil şi se limitează accesul liber la justiţie, precum şi celeritatea procesului civil, deoarece nu se prevede expres termenul de soluţionare a solicitărilor de despăgubire a creditorilor asiguraţi.

    8. Judecătoria Odorheiu Secuiesc opinează în sensul că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. Existenţa unei proceduri administrative nu este în sine neconstituţională. Legislaţia cu privire la restituirea proprietăţilor (Legea fondului funciar nr. 18/1991
 şi Legea nr. 10/2001
 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989) instituie proceduri administrative. În soluţionarea cererii de despăgubire, Fondul de garantare a asiguraţilor emite decizii care pot fi contestate, în condiţiile Legii nr. 503/2004
 privind redresarea financiară, falimentul, dizolvarea şi lichidarea voluntară în activitatea de asigurări, la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti. Astfel, legea prevede accesul la o instanţă independentă şi imparţială. De asemenea, la art. 15 din Legea nr. 213/2015
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.