Inapoi la Cautare

DECIZIE 736 /2019


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 456 alin. (1) şi ale art. 458 din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 30.05.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (30.05.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌──────────────┬───────────────────────┐
│Valer Dorneanu│- preşedinte │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Cristian │- judecător │
│Deliorga │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Livia Doina │- judecător │
│Stanciu │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├──────────────┼───────────────────────┤
│Marieta Safta │- │
│ │prim-magistrat-asistent│
└──────────────┴───────────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Dana-Cristina Bunea

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 456 alin. (1)
 şi ale art. 458 din Codul de procedură penală
, excepţie ridicată de Bebică-Gabriel Neicuţ în Dosarul nr. 10.731/302/2017 al Judecătoriei Sectorului 5 Bucureşti - Secţia I penală şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 2.196D/2017.

    2. La apelul nominal lipseşte autorul excepţiei. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere, ca inadmisibilă, a excepţiei de neconstituţionalitate, invocând jurisprudenţa Curţii Constituţionale potrivit căreia este inadmisibilă o excepţie de neconstituţionalitate ridicată într-o cauză ab initio inadmisibilă, atunci când nu se invocă chiar neconstituţionalitatea soluţiei legislative care consacră inadmisibilitatea. În cauză, cererea de revizuire a fost respinsă ca inadmisibilă, raportat la motive care nu sunt vizate prin excepţia de neconstituţionalitate.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Sentinţa penală nr. 1.571 din 26 iunie 2017, pronunţată în Dosarul nr. 10.731/302/2017, Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti - Secţia I penală a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 456 alin. (1)
 şi ale art. 458 din Codul de procedură penală
. Excepţia a fost ridicată de Bebică-Gabriel Neicuţ în cauza având ca obiect revizuirea Sentinţei penale nr. 2.463 din 2 decembrie 2015, pronunţată de Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti în Dosarul nr. 13.258/302/2015 şi rămasă definitivă prin Decizia penală nr. 482/A din 17 martie 2016 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia I penală.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, autorul acesteia susţine, în esenţă, că prevederile legale menţionate încalcă dispoziţiile constituţionale, deoarece se acceptă ca o instanţă inferioară să caseze o hotărâre pronunţată de o instanţă superioară, care a judecat cauza pe fond. Arată că obiectul cererii de revizuire îl constituie Decizia nr. 482/A din 17 martie 2016 a Curţii de Apel Bucureşti şi apreciază că prima instanţă, în acest caz Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti, nu ar trebui să fie competentă să cenzureze o hotărâre pronunţată de o instanţă superioară în grad - Curtea de Apel Bucureşti.

    6. Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti - Secţia I penală opinează că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, deoarece hotărârile supuse revizuirii sunt hotărârile judecătoreşti definitive prin care se soluţionează conflictul de drept penal substanţial, fără să fie relevant dacă hotărârile au rămas definitive la prima instanţă sau după exercitarea apelului. Instanţa apreciază că stabilirea competenţei de judecare a cererii de revizuire în favoarea instanţei care a judecat cauza în primă instanţă este justificată prin natura acestei căi extraordinare de atac şi urmăreşte tocmai respectarea dreptului la un proces echitabil al revizuentului, prin asigurarea posibilităţii exercitării căilor de atac legale întocmai ca la prima judecată în fond a cauzei.

    7. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, actul de sesizare a fost comunicat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    8. Guvernul consideră că dispoziţiile legale criticate sunt constituţionale, deoarece reglementarea criticată - în sensul căreia judecarea cererii de revizuire revine în competenţa instanţei care a judecat cauza în primă instanţă - are în vedere scopul şi caracterele juridice ale acestei căi extraordinare de atac. Astfel, vizând retractarea hotărârii definitive, precum şi rejudecarea fondului cauzei penale, este firesc - pentru respectarea principului dublului grad de jurisdicţie în materie penală - ca judecarea cererii de revizuire să se realizeze de prima instanţă care s-a pronunţat în cauză, căci în caz contrar părţile ar fi lipsite de al doilea grad de jurisdicţie, obligatoriu în materie penală, şi anume de calea de atac a apelului.

    9. Avocatul Poporului apreciază că dispoziţiile legale criticate sunt constituţionale. Prevederile legale contestate nu aduc atingere art. 16 din Constituţie
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.