Inapoi la Cautare

DECIZIE 734 /2019


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 32 alin. (1) lit. e) şi ale art. 56^1 din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 22.01.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (22.01.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Valentina │- │
│Bărbăţeanu │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Sorin-Ioan-Daniel Chiriazi.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 32 alin. (1) lit. e)
 şi ale art. 56^1 din Legea nr. 350/2001
 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, excepţie ridicată de Saadati-Sohi Manochehr în Dosarul nr. 2.127/3/2014 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal şi care constituie obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 891D/2017.

    2. La apelul nominal se constată lipsa părţilor. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere, ca inadmisibilă, a excepţiei de neconstituţionalitate, prin prisma art. 16 din Constituţie
, întrucât se solicită Curţii Constituţionale să stabilească dacă textul de lege criticat se aplică doar construcţiilor ce urmează a fi edificate, nu şi celor care au fost edificate deja. Arată de asemenea că, pentru a putea fi luată în discuţie această critică, ar trebui ca legea să prevadă o discriminare în funcţie de titularul dreptului de proprietate cu privire la respectiva construcţie, iar nu în funcţie de natura construcţiei. Prin raportare la prevederile art. 44 din Constituţie
, apreciază că este neîntemeiată critica de neconstituţionalitate formulată, întrucât dreptul de proprietate privată nu are un caracter absolut şi poate cunoaşte anumite limitări, în condiţiile legii.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 14 februarie 2017, pronunţată în Dosarul nr. 2.127/3/2014, Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 32 alin. (1) lit. e)
 şi ale art. 56^1 din Legea nr. 350/2001
 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul, excepţie ridicată de Saadati-Sohi Manochehr într-o cauză având ca obiect anularea unui certificat de urbanism emis de primarul sectorului 1 Bucureşti şi obligarea acestuia la emiterea unui alt certificat care să îi permită solicitantului intrarea în legalitate.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine că prevederile art. 32 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 350/2001
 sunt neclare şi contravin art. 16 alin. (1)
 şi (2) din Constituţie
, întrucât, în ceea ce priveşte posibilitatea de a se întocmi documentaţia tehnică necesară autorizaţiei de construire, fără elaborarea unei documentaţii de urbanism, textul criticat nu face distincţie între construcţiile deja edificate şi cele care urmează a fi edificate, astfel că instanţele pot adăuga la lege, instituind o nouă condiţie, aceea conform căreia, pentru a se permite întocmirea documentaţiei tehnice în lipsa documentaţiei de urbanism, imobilul nu trebuie să fi fost deja edificat. Se precizează că o astfel de interpretare ar încălca şi dreptul de proprietate, autorul excepţiei susţinând că ar fi în imposibilitatea de a obţine autorizaţia de construcţie la care are dreptul în temeiul legii, deşi imobilul proprietatea sa se află în aceiaşi parametri urbanistici - aceeaşi înălţime - cu imobilele învecinate, deja autorizate. În concluzie, autorul excepţiei critică neclaritatea textului de lege menţionat, care nu îi permite să beneficieze de acelaşi tratament cu cel de care beneficiază vecinii săi. Concret, precizează că a construit deja un imobil depăşind autorizaţia de construire, dar nu mai poate intra în legalitate, deşi a construit pe o parcelă în cadrul unui front preexistent, în care clădirile de pe parcelele adiacente au acelaşi regim de înălţime cu cel al imobilului său, deoarece i se invocă inaplicabilitatea art. 32 alin. (1) lit. e)
 şi, implicit, i se opune lipsa unei documentaţii de urbanism (plan urbanistic zonal). În acest context, arată că dacă o persoană doreşte să construiască în viitor un imobil în aceleaşi condiţii de înălţime, aceasta poate beneficia de prevederile menţionate, putând construi fără documentaţia de urbanism. Or, deşi situaţiile sunt similare, tratamentul juridic aplicat este diferit, în urma acestuia suportând o ingerinţă în dreptul său de proprietate.

    6. În ceea ce priveşte art. 56^1 din Legea nr. 350/2001
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.