Inapoi la Cautare

DECIZIE 709 /2018


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 45 alin. (1) şi (2) din Legea concurenţei nr. 21/1996


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 21.11.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (21.11.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌──────────────────┬───────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Mircea Ştefan │- judecător │
│Minea │ │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Daniel Marius │- judecător │
│Morar │ │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Livia Doina │- judecător │
│Stanciu │ │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├──────────────────┼───────────────────┤
│Bianca Drăghici │- │
│ │magistrat-asistent │
└──────────────────┴───────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Liviu Drăgănescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 45 alin. (1)
 şi (2) din Legea concurenţei nr. 21/1996
, excepţie ridicată de Societatea România Hypermarche - S.A. în Dosarul nr. 5.281/2/2017 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal şi care constituie obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 269D/2018.

    2. La apelul nominal se prezintă, pentru autoarea excepţiei, domnul avocat Cristian Radu, cu împuternicire depusă la dosar, iar pentru partea Consiliul Concurenţei răspunde directorul adjunct al Direcţiei juridic-contencios, Andrei Pufulescu, cu delegaţie depusă la dosar. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Magistratul-asistent referă asupra faptului că, la dosar, autoarea a depus note scrise, prin care solicită admiterea excepţiei, însoţite de înscrisuri considerate de autoare ca fiind relevante în soluţionarea acesteia.

    4. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului autoarei excepţiei, care, sub aspectul admisibilităţii excepţiei de neconstituţionalitate, susţine că nu se solicită anularea posibilităţii Consiliului Concurenţei de a edicta legislaţia secundară şi de a se pronunţa cu privire la accesul la dosarul de investigaţie, ci se critică interpretarea dată, în mod constant, de către această autoritate, în sensul că art. 45 din Legea nr. 21/1996
 permite restricţionarea accesului la dosarul de investigaţie. În continuare, reprezentantul autoarei excepţiei reiterează, pe larg, criticile de neconstituţionalitate formulate în faţa instanţei judecătoreşti, cuprinse în notele scrise ale autoarei excepţiei, care au însoţit încheierea de sesizare a instanţei de contencios constituţional, aflate la dosarul cauzei, şi solicită admiterea excepţiei de neconstituţionalitate.

    5. Reprezentantul Consiliului Concurenţei solicită respingerea excepţiei, în principal, ca inadmisibilă, deoarece criticile de neconstituţionalitate se referă la o problemă de interpretare şi de aplicare a dispoziţiilor art. 45 alin. (1)
 şi (2) din Legea nr. 21/1996
, de competenţa instanţei de judecată. În subsidiar, solicită respingerea excepţiei ca neîntemeiată, deoarece Comisia Europeană are aceeaşi procedură transpusă în legislaţia română. Consideră că esenţa criticii formulate de către autoare nu vizează neclaritatea textului supus controlului, ci faptul că accesul la dosarul de investigaţie se acordă ulterior comunicării raportului de investigaţie, făcându-se o paralelă cu dreptul penal. Din examinarea dispoziţiilor art. 44
 şi art. 45 din lege
 se observă că aceste critici sunt nefondate, întrucât se prevede modalitatea de acces la documentele confidenţiale, dreptul la apărare prevalând. Depune note scrise.

    6. În replică, avocatul autoarei excepţiei arată că prin excepţia formulată critică art. 45 din Legea nr. 21/1996
, nu interpretarea lui. În temeiul acestor dispoziţii, Consiliul Concurenţei îşi face propriile reguli după care investighează şi permite accesul la dosar.

    7. Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate, în principal, ca inadmisibilă, deoarece se critică modul de interpretare şi aplicare a textului de lege supus controlului şi se fac consideraţii teoretice cu privire la modul de reglementare în această materie. Pe fond, excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, Legea concurenţei permiţând accesul la dosarul de investigaţie.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.