Inapoi la Cautare

DECIZIE 703 /2021


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 341 alin. (2) şi ale art. 341 alin. (7) pct. 2 din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 28.06.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (28.06.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    6. Judecătoria Călăraşi opinează că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. În acest sens, analizând compatibilitatea acestei căi de atac cu principiul constituţional al liberului acces la justiţie, invocă considerente ale Deciziei Curţii Constituţionale nr. 1.558 din 6 decembrie 2011
 şi arată că politica penală şi raţiunile acesteia sunt de competenţa exclusivă a legiuitorului, acesta din urmă fiind singurul în măsură să determine întinderea controlului pe care instanţa îl poate efectua cu ocazia soluţionării unei căi de atac. Astfel, apreciază că instituirea unui control şi a unor soluţii diferenţiate în privinţa plângerilor împotriva soluţiei de clasare în funcţie de etapa în care procurorul a dispus soluţia, respectiv pentru cauzele în care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi pentru cauzele în care nu s-a efectuat acest act procesual, nu constituie o încălcare a liberului acces la justiţie al persoanelor vizate de dosarul penal, ci o opţiune de politică penală a legiuitorului.

    7. Apreciază că raţiunea instituirii acestui control diferenţiat transpare cu evidenţă din lecturarea dispoziţiilor legale care prevăd soluţiile ce pot fi dispuse de către judecătorul de cameră preliminară în urma soluţionării plângerii, respectiv art. 341 alin. (6)
 şi (7) din Codul de procedură penală
. Consideră că, de vreme ce legiuitorul permite dispunerea unei soluţii de începere a judecăţii în cauzele în care, anterior dispunerii soluţiei de clasare, a fost pusă în mişcare acţiunea penală, fără a se mai parcurge procedura camerei preliminare, este firesc să se permită judecătorului de cameră preliminară să verifice, cu ocazia soluţionării plângerii împotriva soluţiei de clasare, legalitatea, nemaiexistând un moment procesual în care să poată interveni o asemenea verificare în cursul judecăţii. În schimb, atunci când în cauza penală nu a fost dispusă punerea în mişcare a acţiunii penale, judecătorul de cameră preliminară poate dispune doar una dintre următoarele soluţii: să respingă plângerea ca tardivă, inadmisibilă sau nefondată ori să o admită şi să dispună fie trimiterea cauzei la procuror pentru a completa urmărirea penală sau pentru a pune în mişcare acţiunea penală, fie schimbarea temeiului de clasare, fără a exista posibilitatea începerii judecăţii. Aşadar, chiar dacă verificarea legalităţii administrării probelor şi a efectuării urmăririi penale nu are loc cu această ocazie, în ipoteza admiterii plângerii, urmată de completarea urmăririi penale şi de dispunerea de către procuror a unei soluţii de trimitere în judecată, cauza va parcurge faza camerei preliminare, existând cadrul procesual de drept comun pentru controlul de legalitate a probelor şi actelor de urmărire penală.

    8. În ceea ce priveşte compatibilitatea textelor legale criticate cu art. 16 alin. (1) din Constituţie
, invocă Decizia Plenului Curţii Constituţionale nr. 1 din 8 februarie 1994
 şi apreciază că egalitatea de tratament se impune numai în situaţiile în care circumstanţele de fapt nu diferă în mod substanţial. Observă că, în ipoteza dată, diferenţa dintre părţile dintr-un dosar în care se soluţionează o plângere împotriva unei soluţii de clasare într-o cauză în care nu a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi părţile unui dosar în care se soluţionează o plângere împotriva unei ordonanţe de clasare dispusă într-o cauză în care a fost pusă în mişcare acţiunea penală se rezumă la diferenţa dintre persoanele care nu au nicio calitate procesuală, urmărirea penală fiind efectuată in rem, ori au calitatea de suspecţi, când s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de aceştia, pe de o parte, şi persoanele care au dobândit calitatea de inculpaţi, pe de altă parte. Astfel, apreciază că situaţiile în care se încadrează cele două categorii de persoane menţionate sunt în mod substanţial diferite, raportat la drepturile procesuale pe care le au acestea şi la posibilitatea unei eventuale trimiteri în judecată, raportat la natura soluţiilor ce pot fi dispuse, conform art. 346 alin. (7) din Codul de procedură penală
, motiv pentru care apreciază că se impune instituirea unui tratament diferenţiat în privinţa întinderii controlului jurisdicţional pe care îl poate realiza judecătorul de cameră preliminară în ceea ce priveşte plângerea împotriva soluţiei de clasare.

    9. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    10. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Guvernul şi Avocatul Poporului nu au transmis punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

    CURTEA,

    examinând încheierea de sesizare, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei
, precum şi Legea nr. 47/1992
, reţine următoarele:

    11. Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie
, precum şi ale art. 1 alin. (2)
, ale art. 2
, 3
, 10
 şi 29 din Legea nr. 47/1992
, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic