Inapoi la Cautare

DECIZIE 682 /2019


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1 alin. (1) din Legea nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 28.10.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (28.10.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

 - prevede că, prin derogare de la prevederile Legii nr. 263/2010
 şi ale Legii nr. 227/2015
, persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia.

    15. Din motivarea autoarei excepţiei de neconstituţionalitate, Curtea deduce că aceasta nu critică soluţia legislativă cuprinsă de art. 1 alin. (1) din Legea nr. 186/2016
, care permite şi persoanelor care nu au calitatea de pensionari să efectueze plata contribuţiei de asigurări sociale, ci este nemulţumită de faptul că prima instanţă a stabilit că nu i se aplică acest text de lege. Astfel cum reiese din actele dosarului, autoarea excepţiei a solicitat instanţei luarea în considerare a perioadei necontributive de doi ani în care a activat ca reprezentantă a României în cadrul Biroului Directorului executiv de la Banca Mondială, fiind trimisă de Ministerul Finanţelor Publice, iar, prin Sentinţa civilă nr. 1.572 din 7 martie 2017, Tribunalul Bucureşti a respins această cerere, ca neîntemeiată.

    16. Având în vedere acestea, Curtea observă că autoarea excepţiei critică, în realitate, modul de interpretare şi aplicare a legii, ceea ce intră în competenţa de soluţionare a instanţelor judecătoreşti, iar nu a Curţii Constituţionale. Prin urmare, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1 alin. (1) din Legea nr. 186/2016
 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, astfel cum a fost formulată, este inadmisibilă.

    17. Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d)
 şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie
, precum şi al art. 1-3
, al art. 11 alin. (1) lit. A.d)
 şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992
, cu unanimitate de voturi,

    CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

    În numele legii

    DECIDE:

    Respinge, ca inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1 alin. (1) din Legea nr. 186/2016
 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, excepţie ridicată Teodora Mioara Ionescu în Dosarul nr. 47.257/3/2016 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale.

    Definitivă şi general obligatorie.

    Decizia se comunică Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă şi asigurări sociale şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

<   2   3   4   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic