Inapoi la Cautare

DECIZIE 666 /2019


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 46 alin. (2) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 29.05.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (29.05.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Ingrid Alina Tudora│- │
│ │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Liviu Drăgănescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 46 alin. (2) din Legea nr. 85/2014
 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, excepţie ridicată, din oficiu, de către Tribunalul Bacău - Secţia a II-a civilă şi de contencios administrativ şi fiscal în Dosarul nr. 1.995/110/2015/A21/a1 al acestei instanţe. Excepţia formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 71D/2018.

    2. La apelul nominal lipsesc părţile. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere ca neîntemeiată a excepţiei de neconstituţionalitate, sens în care invocă jurisprudenţa în materie a Curţii Constituţionale.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

    4. Prin Încheierea din 15 ianuarie 2018, pronunţată în Dosarul nr. 1.995/110/2015/A21/a1, Tribunalul Bacău - Secţia a II-a civilă şi de contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 46 alin. (2) din Legea nr. 85/2014
 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată, din oficiu, de către instanţa de judecată într-o cauză având ca obiect cererea de chemare în judecată a Insolvency Management S.P.R.L. şi a Societăţii Groupama Asigurări - S.A., formulată de Gheorghe Romeo Păduraru, administrator special al Societăţii Moldinstal - S.R.L., prin care s-a solicitat obligarea administratorului judiciar la plata prejudiciului creat prin îndeplinirea cu rea-credinţă/neglijenţă a atribuţiilor sale.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate instanţa de judecată susţine că, în vederea garantării imparţialităţii şi, implicit, a unui proces echitabil, legiuitorul a prevăzut în cuprinsul art. 41
 şi 42 din Codul de procedură civilă
, situaţiile în care un judecător este incompatibil, prezumându-se că acesta nu poate fi imparţial în soluţionarea dosarului. Prin urmare, un judecător aflat în una dintre situaţiile prevăzute de normele mai sus menţionate din Codul de procedură civilă
 este obligat să se abţină în vederea asigurării unui proces echitabil. Astfel, art. 42 alin. (1) pct. 1
 stabileşte incompatibilitatea judecătorului atunci când acesta şi-a exprimat anterior părerea cu privire la soluţie în cauza pe care a fost desemnat să o judece. Instanţa de judecată susţine că acest raţionament juridic are un caracter obiectiv, aplicându-se indiferent de obiectul cauzei, fiind absurd, de exemplu, să se aprecieze că un judecător care şi-a exprimat anterior opinia într-o cauză civilă, de dreptul muncii sau de contencios etc., nu este imparţial, dar un judecător-sindic aflat în aceeaşi situaţie (care şi-a exprimat anterior opinia) nu este incompatibil, păstrându-şi aparenţa de imparţialitate.

    6. Instanţa de judecată consideră că, înlăturând incidenţa art. 42 alin. (1) din Codul de procedură civilă
 în cazurile având ca obiect procedurile de insolvenţă, legiuitorul nu face altceva decât să permită judecarea dosarului de către un magistrat - judecător-sindic - aflat într-o situaţie pe care, obiectiv, tot legiuitorul a apreciat-o ca fiind de natură să atragă incompatibilitatea, ca urmare a lipsei acestuia de imparţialitate, astfel cum reiese tocmai din cuprinsul art. 42 alin. (1).
 Or, o atare situaţie nu respectă garanţiile unui proces echitabil, fiind contrară dispoziţiilor constituţionale ale art. 21 alin. (3)
 şi celor ale art. 124 alin. (2)
.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.