Inapoi la Cautare

DECIZIE 659 /2007


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. III alin. (2) din Legea nr. 356/2006 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală, precum şi pentru modificarea altor legi


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 01.12.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (01.12.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se arată că textul de lege criticat aduce atingere dispoziţiilor art. 20 alin. (2) şi art. 21 alin. (2) din Constituţie, precum şi ale art. 6 paragraful 1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, prin prisma jurisprudenţei Curţii Europene a Drepturilor Omului, respectiv Cauza Maszni contra României (2006).

    Curtea Militară de Apel apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată.

    Potrivit dispoziţiilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

    Guvernul apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, întrucât, prin dispoziţiile tranzitorii din Legea nr. 356/2006, legiuitorul, evaluând impactul unei eventuale trimiteri a cauzelor cercetate sau judecate de parchetele sau instanţele militare la parchetele sau instanţele civile, a considerat că trebuie aplicat cu prioritate principiul soluţionării cauzei într-un termen rezonabil.

    Avocatul Poporului apreciază că prevederile legale criticate sunt constituţionale. În acest sens, arată că autorul excepţiei invocă în susţinerea acesteia Cauza Maszni contra României (2006) prin care Curtea Europeană a Drepturilor Omului a reţinut încălcarea dispoziţiilor art. 6 paragraful 1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. Ca urmare, Legea nr. 54/1993 pentru organizarea instanţelor şi parchetelor militare a fost abrogată prin adoptarea Legii nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, care a modificat şi completat şi dispoziţiile Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară. Astfel, în reglementarea actuală instanţele militare se supun, alături de celelalte instanţe judecătoreşti, aceleiaşi reguli constituţionale de unicitate, imparţialitate şi egalitate pentru toţi, fără discriminare pe considerente arbitrare.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

                          CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, susţinerile reprezentantului autorului excepţiei, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi dispoziţiile Legii nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, precum şi celor ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate ridicată.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie, aşa cum rezultă din motivarea acesteia, prevederile art. III alin. (2) din Legea nr. 356/2006 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală, precum şi pentru modificarea altor legi, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 677 din 7 august 2006, având următorul cuprins: "Cauzele aflate în curs de urmărire penală sau de judecată la parchetele ori instanţele militare la data intrării în vigoare a prezentei legi, date în competenţa parchetelor sau instanţelor civile, vor continua să fie urmărite ori judecate de parchetele sau instanţele militare."

    Prevederile legale criticate sunt considerate a fi contrare dispoziţiilor constituţionale cuprinse în art. 20 alin. (2), privind prioritatea reglementărilor internaţionale referitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, în raport cu reglementările interne, în situaţia neconcordanţei dintre acestea, şi în art. 21 alin. (2), potrivit căruia nicio lege nu poate îngrădi accesul liber la justiţie, precum şi în art. 6 paragraful 1, referitor la dreptul la un proces echitabil, din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constată că prin Decizia nr. 610 din 20 iunie 2007*) a admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. III alin. (2) din Legea nr. 356/2006 pentru modificarea şi completarea Codului de procedură penală, precum şi pentru modificarea altor legi.

────────────

    *) Decizia nr. 610 din 20 iunie 2007 a fost publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 474 din 16 iulie 2007.

    Curtea observă că, la momentul pronunţării prezentei decizii, decizia menţionată mai sus nu fusese încă publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I.
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic