Inapoi la Cautare

DECIZIE 639 /2018


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 102 alin. (1) pct. 14 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 23.09.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (23.09.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Simona-Maya │- judecător │
│Teodoroiu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Simina │- │
│Popescu-Marin │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Sorin-Ioan Daniel Chiriazi.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 102 alin. (1) pct. 14 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002
 privind circulaţia pe drumurile publice, excepţie ridicată de Adrian Constantin Crăescu în Dosarul nr. 7.006/325/2016 al Judecătoriei Timişoara - Secţia a II-a civilă şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 287D/2017.

    2. La apelul nominal lipsesc părţile. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Preşedintele dispune a se face apelul şi în Dosarul nr. 679D/2017, având ca obiect excepţia de neconstituţionalitate a aceloraşi prevederi legale, excepţie ridicată de acelaşi autor în Dosarul nr. 8.755/325/2016 al Judecătoriei Timişoara - Secţia I civilă.

    4. La apelul nominal lipsesc părţile. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    5. Având în vedere obiectul identic al excepţiilor de neconstituţionalitate, Curtea, din oficiu, pune în discuţie conexarea dosarelor. Reprezentantul Ministerului Public este de acord cu măsura conexării dosarelor. Curtea, în temeiul art. 53 alin. (5) din Legea nr. 47/1992
 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, dispune conexarea Dosarului nr. 679D/2017 la Dosarul nr. 287D/2017, care a fost primul înregistrat.

    6. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere a excepţiei de neconstituţionalitate, ca neîntemeiată, sens în care invocă jurisprudenţa în materie a Curţii Constituţionale, spre exemplu, Decizia nr. 532 din 6 iulie 2016
 şi Decizia nr. 638 din 17 mai 2011
.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarelor, reţine următoarele:

    7. Prin Încheierea din 18 ianuarie 2017, pronunţată în Dosarul nr. 7.006/325/2016, şi prin Încheierea din 8 februarie 2017, pronunţată în Dosarul nr. 8.755/325/2016, Judecătoria Timişoara - Secţia a II-a civilă şi Judecătoria Timişoara - Secţia I civilă au sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 102 alin. (1) pct. 14 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002
 privind circulaţia pe drumurile publice. Excepţiile de neconstituţionalitate au fost ridicate de Adrian Constantin Crăescu în cauze având ca obiect soluţionarea plângerilor împotriva unor procese-verbale de constatare şi sancţionare a unor contravenţii.

    8. În motivarea excepţiilor de neconstituţionalitate, autorul acestora susţine, în esenţă, că prevederile legale criticate nu menţionează exact cum trebuie făcută comunicarea datelor de identificare ale persoanelor implicate în evenimente rutiere (prin telefon, fax, e-mail, corespondenţă) şi nu precizează niciun interval de timp în care acestea trebuie comunicate poliţiei rutiere. Astfel, textul de lege criticat este ambiguu, neclar şi poate da naştere la abuzuri, nedreptăţi şi suferinţe pentru cetăţean. De asemenea, a mai precizat că amenda prevăzută de lege are un cuantum excesiv, încălcând dreptul la viaţă.

    9. Judecătoria Timişoara - Secţia a II-a civilă consideră că prevederile legale criticate sunt suficient de clare. Este adevărat că în cuprinsul acestora nu sunt enumerate modalităţile prin care detaliile solicitate pot fi aduse la cunoştinţa poliţiei rutiere. Lipsa indicării exprese a acestor modalităţi conduce însă la concluzia că datele pot fi comunicate în orice modalitate, ceea ce este în beneficiul persoanelor cărora norma li se adresează. Instanţa apreciază că nici cuantumul amenzii stabilite nu este contrar prevederilor constituţionale, neputându-se afirma că acesta încalcă dreptul la viaţă. Având în vedere natura faptei sancţionate, cuantumul ridicat al limitelor amenzii este justificat. Astfel, necomunicarea datelor de identificare ale persoanelor implicate în evenimente rutiere conduce indirect, în unele situaţii, la imposibilitatea sancţionării contravenţionale a acestor persoane. Prin urmare, cuantumul amenzilor aplicabile în cazul contravenţiilor de faţă trebuie să fie suficient de ridicat încât să descurajeze comportamentele abuzive ale proprietarilor de autoturisme.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.