Inapoi la Cautare

DECIZIE 635 /2007


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 7 alin. (7) şi ale art. 11 alin. (2) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 17.01.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (17.01.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Ioan Vida - preşedinte

    Nicolae Cochinescu - judecător

    Aspazia Cojocaru - judecător

    Acsinte Gaspar - judecător

    Kozsokar Gabor - judecător

    Ion Predescu - judecător

    Şerban Viorel Stănoiu - judecător

    Tudorel Toader - judecător

    Antonia Constantin - procuror

    Claudia-Margareta Krupenschi - magistrat-asistent

    Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 7 alin. (7) şi ale art. 11 alin. (2) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, excepţie ridicată de Adela Coman în Dosarul nr. 4.645/100/2006 al Curţii de Apel Cluj - Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal.

    La apelul nominal răspunde autorul excepţiei, prin avocat Doina Gherman, cu delegaţie depusă la dosar, lipsind celelalte părţi, faţă de care procedura de citare a fost legal îndeplinită.

    Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii Constituţionale acordă cuvântul părţii prezente, care pune concluzii de admitere a excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor legale criticate, pentru motivele expuse pe larg în notele scrise depuse la dosarul cauzei. În esenţă, arată că dispoziţiile art. 7 alin. (7) şi ale art. 11 alin. (2) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004 contravin prevederilor constituţionale ale art. 16,ale art. 21 alin. (1) şi (2), ale art. 52 şi ale art. 53, prin aceea că îngrădesc dreptul terţului vătămat printr-un act administrativ unilateral de a ataca în justiţie acel act, termenul de introducere atât a plângerii prealabile, cât şi a acţiunii în contencios administrativ fiind calculat prin raportare la momentul emiterii actului administrativ. Astfel, terţul se află într-o situaţie discriminatorie faţă de beneficiarul actului administrativ, căruia îi este comunicat, în timp ce, pentru un terţ, momentul producerii vătămării poate avea loc şi să fie efectiv cunoscut după împlinirea termenului de 6 luni sau un an calculat de la data emiterii actului.

    Reprezentantul Ministerului Public apreciază că textele legale criticate urmăresc instituirea şi menţinerea securităţii şi stabilităţii raporturilor juridice intrate în circuitul civil şi nu sunt de natură a îngrădi dreptul constituţional de acces liber la justiţie. Dimpotrivă, exercitarea dreptului pretins a fi încălcat este asigurată pe două căi, atât prin procedura plângerii prealabile, cât şi pe calea controlului judecătoresc. Sub acest aspect, dispoziţiile atacate reprezintă chiar transpunerea în planul legii organice a prevederilor art. 52 alin. (1) din Constituţie, care garantează dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obţine recunoaşterea dreptului pretins sau a interesului legitim, anularea actului şi repararea pagubei. În consecinţă, pune concluzii de respingere a excepţiei ca neîntemeiată, invocând şi Decizia nr. 382/2007 prin care Curtea Constituţională a respins o excepţie cu acelaşi obiect şi cu aceeaşi motivare ca şi în cauza de faţă.

                            CURTEA,
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.