Inapoi la Cautare

DECIZIE 628 /2005


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 318 alin. 1 din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 29.01.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (29.01.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Critica de neconstituţionalitate are la bază, în esenţă, susţinerea potrivit căreia "limitarea aplicabilităţii articolului 318 din Codul de procedură civilă doar la hotărârile pronunţate de instanţele de recurs, cu excluderea hotărârilor pronunţate de instanţele de apel", ar încălca, în opinia autorului excepţiei, dispoziţiile constituţionale ale art. 1 alin. (3) privind principiul statului de drept, ale art. 21 alin. (1), (2) şi (3) privind accesul la justiţie, ale art. 124 alin. (2) privind înfăptuirea justiţiei şi ale art. 129 privind folosirea căilor de atac.

    Autorul excepţiei apreciază că prevederile art. 318 alin. 1 din Codul de procedură civilă încalcă şi dispoziţiile art. 6 paragraful 1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale.

    Analizând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea constată că aceasta este inadmisibilă.

    Din motivarea excepţiei rezultă că, de fapt, autorul acesteia nu critică neconstituţionalitatea art. 318 alin. 1 din Codul de procedură civilă, ci este nemulţumit de aplicarea acestui text doar la hotărârile pronunţate de instanţele de recurs, cu excluderea hotărârilor pronunţate de instanţele de apel. Aşadar, în realitate, autorul excepţiei nu formulează o critică privind neconstituţionalitatea textului, ci urmăreşte completarea acestuia, în sensul că şi hotărârile pronunţate de instanţele de apel să poată fi atacate cu contestaţie în anulare ca şi cele ale instanţelor de recurs.

    Sub acest aspect Curtea nu este competentă să se pronunţe, întrucât potrivit dispoziţiilor art. 2 alin. (3) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, aceasta "se pronunţă numai asupra constituţionalităţii actelor cu privire la care a fost sesizată, fără a putea modifica sau completa prevederile supuse controlului".

    Potrivit considerentelor expuse, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

              CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

                  În numele legii

                     DECIDE:

    Respinge, ca fiind inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 318 alin. 1 din Codul de procedură civilă, excepţie ridicată de Anton Apahideanu în Dosarul nr. 1.265/2005 al Tribunalului Bucureşti - Secţia a V-a civilă.

    Definitivă şi general obligatorie.

    Pronunţată în şedinţa publică din data de 17 noiembrie 2005.

                PREŞEDINTELE CURŢII CONSTITUŢIONALE,

                    prof. univ. dr. IOAN VIDA

                       Magistrat-asistent,

<   2   3   4   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic