Inapoi la Cautare

DECIZIE 617 /2019


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 28 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 28.11.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (28.11.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

 şi de a acorda scutiri condiţionate într-un mod neclar, în sensul că beneficiază de scutire doar persoanele cu handicap deţinătoare de autoturisme, precum şi că scutirea se aplică pentru un singur autoturism.

    7. Autorul excepţiei de neconstituţionalitate mai susţine că prevederea de lege criticată lasă deschisă posibilitatea unei puteri publice (Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere) de a interpreta, modifica sau completa beneficiile scutirii pentru condiţiile impuse. O astfel de reglementare împiedică persoanele vizate să prevadă, într-un mod rezonabil, consecinţele aplicării Legii nr. 193/2015
, prin care au fost modificate prevederile art. 28 din Legea nr. 448/2006
. Aşadar, dispoziţiile de lege criticate discriminează, în condiţiile în care s-ar aplica doar pentru un singur tip de autovehicul, şi anume autoturism, şi doar pentru rovinietă, iar nu şi pentru peaj. Or, beneficiul scutirii de la plata tarifului de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale, respectiv rovinieta şi peajul, ar trebui acordat persoanelor cu handicap, fără condiţiile prevăzute de textul de lege criticat, „dreptul fiind al persoanelor cu handicap, iar nu al unor maşini“. Cu alte cuvinte, facilităţile fiscale au fost acordate tocmai în considerarea calităţii de persoană cu handicap grav sau accentuat, iar nu în funcţie de maşină, astfel încât de aceste facilităţi fiscale ar trebui să beneficieze toate persoanele aflate în această situaţie.

    8. Tribunalul Ialomiţa şi-a exprimat opinia în sensul că dispoziţiile de lege nu conţin discriminări, iar autorul excepţiei nu aduce o veritabilă critică de neconstituţionalitate, ci doreşte modificarea sau completarea textului de lege criticat.

    9. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, actul de sesizare a fost comunicat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    10. Avocatul Poporului consideră că excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilă, deoarece autorul excepţiei solicită modificarea textului de lege criticat.

    11. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Guvernul nu au transmis punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

    CURTEA,

    examinând actul de sesizare, punctul de vedere al Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, notele scrise depuse la dosar de partea Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei
, precum şi Legea nr. 47/1992
, reţine următoarele:

    12. Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie
, precum şi ale art. 1 alin. (2)
, ale art. 2
, 3
, 10
 şi 29 din Legea nr. 47/1992
, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    13. Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie prevederile art. 28 din Legea nr. 448/2006
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic