Inapoi la Cautare

DECIZIE 558 /2019


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 99 lit. r) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, precum şi a prevederilor art. 44 alin. (6) şi ale art. 45 alin. (3) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 25.01.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (25.01.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Irina Loredana │- │
│Gulie │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Liviu Drăgănescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 99 lit. r) din Legea nr. 303/2004
 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, precum şi a prevederilor art. 44 alin. (6)
 şi ale art. 45 alin. (3) din Legea nr. 317/2004
 privind Consiliul Superior al Magistraturii, excepţie ridicată de Valerian Azamfire în Dosarul nr. 3.063/2/2017 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 735D/2018.

    2. La apelul nominal răspunde, pentru autorul excepţiei, doamna avocat Nicoleta Daniela Andreescu, din Baroul Bucureşti. Lipseşte cealaltă parte, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Având cuvântul, reprezentanta autorului excepţiei de neconstituţionalitate solicită admiterea acesteia. În acest sens arată că, pe fondul cauzei, sesizarea formulată de autorul excepţiei priveşte activitatea unui judecător de cameră preliminară, iar unul dintre aspectele pentru care a fost sesizată Inspecţia Judiciară este faptul că persoana în cauză, autor al excepţiei de neconstituţionalitate, a fost cercetat pentru o modalitate a faptei, a fost trimis în judecată pentru altă modalitate a aceleiaşi fapte, iar judecătorul a omis să se pronunţe asupra acestui aspect, în cadrul contestaţiei formulate împotriva încheierii pronunţate de judecătorul de cameră preliminară. Or, potrivit art. 99 lit. r) din Legea nr. 303/2004
, doar dacă nu s-ar fi motivat complet încheierea astfel pronunţată se putea vorbi despre atragerea răspunderii disciplinare a magistratului în cauză, astfel încât, în opinia sa, această prevedere legală încalcă art. 1 alin. (5)
 şi (6) din Constituţie, lăsând fără substanţă acest tip de abatere disciplinară. Se mai invocă şi lipsa unei corelări legislative între specializarea inspectorului judiciar, pe de o parte, şi domeniul de specializare al magistratului cercetat, pe de altă parte.

    4. Reprezentantul Ministerului Public solicită respingerea excepţiei de neconstituţionalitate ca inadmisibilă, şi, în subsidiar, ca neîntemeiată. În acest sens arată că sunt formulate argumente ce privesc modul de interpretare şi aplicare al normei legale, iar susţinerile formulate pot constitui apărări în cadrul litigiului aflat pe rolul instanţei de judecată sau propuneri de lege ferenda. Se mai arată că textul de lege criticat este clar formulat, legiuitorul dorind să sancţioneze tocmai nemotivarea totală a actelor jurisdicţionale. De asemenea, arată că legiuitorul nu poate include într-o prevedere legală toate situaţiile particulare ce pot apărea în aplicarea acesteia, legea având un caracter general, iar modul în care este reglementată acţiunea disciplinară constituie o garantare a respectării drepturilor magistraţilor.

    5. Având cuvântul în replică, reprezentanta autorului excepţiei arată că sunt îndeplinite condiţiile de admisibilitate a excepţiei de neconstituţionalitate, prevăzute în art. 29 din Legea nr. 47/1992
. Se mai arată că excepţia de neconstituţionalitate vizează tocmai sintagma „lipsa totală a motivării“, faţă de formele anterioare ale aceluiaşi text de lege, care cuprindeau sintagma „lipsa motivării“. Se susţine că motivarea excepţiei nu a pus în discuţie atribuţiile Consiliului Superior al Magistraturii, ci faptul că, prin înfiinţarea Inspecţiei Judiciare, s-a creat o procedură prin care se adaugă la art. 134 din Constituţie
, referitor la atribuţiile acestuia.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    6. Prin Sentinţa nr. 133 din 17 ianuarie 2018, pronunţată în Dosarul nr. 3.063/2/2017, Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 99 lit. r) din Legea nr. 303/2004
 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, precum şi a prevederilor art. 44 alin. (6)
 şi ale art. 45 alin. (3) din Legea nr. 317/2004
 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Excepţia a fost invocată de Valerian Azamfire într-o cauză având ca obiect soluţionarea contestaţiei formulate împotriva Rezoluţiei de clasare nr. 5958/IJ/3226/DIJ/2016 din data de 24 februarie 2017, emisă de Inspecţia Judiciară.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.