Inapoi la Cautare

DECIZIE 548 /2008


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 5 din Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 26.01.2022, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (26.01.2022) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


    Acsinte Gaspar - preşedinte

    Nicolae Cochinescu - judecător

    Aspazia Cojocaru - judecător

    Ion Predescu - judecător

    Tudorel Toader - judecător

    Augustin Zegrean - judecător

    Simona Ricu - procuror

    Valentina Bărbăţeanu - magistrat-asistent

    Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 5 din Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ, excepţie ridicată de Vlada Vişatovici în Dosarul nr. 2.619/115/2007 al Tribunalului Caraş-Severin - Secţia comercială şi de contencios administrativ şi fiscal.

    La apelul nominal se constată lipsa părţilor, faţă de care procedura de citare a fost legal îndeplinită.

    Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public. Acesta pune concluzii de respingere ca neîntemeiată a excepţiei, apreciind că nu sunt încălcate prevederile Legii fundamentale invocate de autorul excepţiei.

                                    CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    Prin Încheierea din 23 noiembrie 2007, pronunţată în Dosarul nr. 2.619/115/2007, Tribunalul Caraş-Severin - Secţia comercială şi de contencios administrativ şi fiscal a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 5 din Legea nr. 35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată de Vlada Vişatovici într-o cauză având ca obiect soluţionarea cererii de anulare a unui act administrativ.

    În motivarea excepţiei autorul acesteia susţine, în esenţă, că impunerea unor cheltuieli suplimentare în sarcina părinţilor, constând în achitarea contravalorii semnelor distinctive alese de către unităţile de învăţământ, contravine principiului constituţional al gratuităţii învăţământului de stat. Arată că, în cazul în care părinţii nu achiziţionează semnele distinctive, elevilor nu le mai este permis accesul în unităţile de învăţământ, ajungându-se, astfel, la o "încălcare flagrantă a dreptului copiilor de a urma învăţământul general obligatoriu". De asemenea, susţine că "prin instituirea acestor semne distinctive, dar fără asigurarea pentru părinţi a posibilităţilor financiare de achiziţionare a lor, se creează artificial şi vizibil o categorie de copii care vor fi consideraţi inferiori de către colegii lor, cu repercusiuni ireparabile asupra dezvoltării psihice a primilor". În continuare, precizează că Legea nr. 35/2007, care este o lege ordinară, atribuie Consiliului profesoral competenţe administrative, contrazicând astfel o lege organică, şi anume Legea învăţământului nr. 84/1995, care prevede că numai domeniul instructiv-educativ aparţine acestuia. În fine, susţine că legea nu poate acţiona retroactiv, în sensul că nu poate fi aplicată acelor elevi care au optat, anterior intrării în vigoare a acesteia, pentru un anumit liceu care nu impunea folosirea niciunui semn distinctiv sau uniformă.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic