Inapoi la Cautare

DECIZIE 527 /2007


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 499 din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 28.10.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (28.10.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    Pe de altă parte, potrivit art. 499 alin. 3 din Codul de procedură civilă, creditorul poate solicita instanţei reluarea urmăririi silite a imobilului, după ce aceasta fusese suspendată în temeiul alin. 1, înainte de expirarea termenului de 6 luni, dacă există motive temeinice care să evidenţieze lipsa posibilităţilor debitorului de a satisface creanţa înăuntrul termenului acordat.

    Prin urmare, Curtea constată că textul de lege criticat nu încalcă prevederile art. 16 din Constituţie privind egalitatea în drepturi a cetăţenilor, întrucât reglementarea este aplicabilă în cazul tuturor persoanelor aflate în situaţiile prevăzute de ipoteza normei, şi anume debitorilor somaţi să efectueze plata creanţei, sub condiţia valorificării imobilului urmărit silit prin modalităţile admise de lege, precum şi creditorilor deţinători ai titlului executoriu a cărui executare a fost suspendată.

    În ceea ce priveşte critica referitoare la încălcarea principiului constituţional al accesului liber la justiţie, Curtea reţine că o atare critică nu este întemeiată, întrucât textul de lege criticat prevede expres posibilitatea atât a debitorului, cât şi a creditorului de a solicita instanţei, în funcţie de interesele proprii, acordarea înlesnirii la plata creanţei, respectiv înlăturarea acesteia, în cadrul unei proceduri desfăşurate în camera de consiliu, cu citarea părţilor, finalizate prin pronunţarea unei încheieri irevocabile. Referitor la susţinerea autorului excepţiei, potrivit căreia împotriva unei astfel de încheieri nu pot fi exercitate căi de atac, ceea ce este de natură a-i îngrădi dreptul la un proces echitabil, Curtea reţine că scopul acestei reglementări a fost, pe de o parte, acela de a facilita executarea cu bună-credinţă şi în condiţii mai uşor de îndeplinit a creanţelor de către debitori - art. 499 alin. 1 din Codul de procedură civilă - şi, pe de altă parte, prevenirea unor eventuale abuzuri din partea acelor debitori rău-platnici, în sensul tergiversării executării obligaţiilor ce le incumbă - art. 499 alin. 3. În ambele cazuri, finalitatea declarată a dispoziţiilor criticate ar fi fost anihilată prin instituirea unor căi de atac, care ar fi presupus o procedură mai anevoioasă.

    Faţă de cele arătate, Curtea constată că dispoziţiile art. 499 din Codul de procedură civilă sunt în concordanţă cu prevederile constituţionale invocate, inclusiv cele ale art. 53, deoarece acestea sunt aplicabile numai în ipoteza în care există o restrângere a exercitării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, restrângere care, astfel cum s-a arătat anterior, nu s-a constatat.

    Pentru considerentele expuse mai sus, în temeiul art. 146 lit. d) şi al art. 147 alin. (4) din Constituţie, precum şi al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) şi al art. 29 din Legea nr. 47/1992,

                             CURTEA CONSTITUŢIONALĂ

                                În numele legii

                                    DECIDE:

    Respinge excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 499 din Codul de procedură civilă, excepţie ridicată de Utraco Holland B.V. în Dosarul nr. 89/1.748/2006 al Judecătoriei Cornetu.

    Definitivă şi general obligatorie.

    Pronunţată în şedinţa publică din data de 31 mai 2007.

                      PREŞEDINTE,

                     ION PREDESCU

                  Magistrat-asistent,

               Mihaela Senia Costinescu

<   2   3   4   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic