Inapoi la Cautare

DECIZIE 527 /2007


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 499 din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 28.09.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (28.09.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autorul acesteia susţine că textul de lege criticat este discriminatoriu, deoarece oferă debitorului, pe lângă calea contestaţiei la executare, cadrul general reglementat de Codul de procedură civilă, o posibilitate în plus de a contesta procedura executării silite. O astfel de împrejurare este de natură a restrânge în mod nepermis accesul liber la justiţie al creditorului, care nu se poate prevala de căile de atac împotriva hotărârii instanţei de suspendare a urmăririi silite imobiliare.

    Judecătoria Cornetu consideră excepţia de neconstituţionalitate ca fiind neîntemeiată.

    În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate.

    Guvernul apreciază că textul de lege nu aduce atingere principiului egalităţii în drepturi sau liberului acces la justiţie, întrucât art. 499 din Codul de procedură civilă oferă posibilitatea cetăţenilor de a se adresa instanţelor judecătoreşti pentru realizarea drepturilor lor şi asigură suficiente garanţii procedurale în vederea materializării drepturilor părţilor implicate în litigii. Astfel, dispoziţiile alin. 3 al articolului criticat garantează accesul liber al creditorului la justiţie, instituind posibilitatea acestuia de a solicita instanţei, pentru motive temeinice, reluarea urmăririi silite înainte de expirarea termenului de 6 luni.

    Avocatul Poporului arată că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, textele de lege criticate fiind în deplină concordanţă cu dispoziţiile constituţionale invocate.

    Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului nu au comunicat punctele lor de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicată.

                                     CURTEA,

examinând încheierea de sesizare, punctele de vedere ale Guvernului şi Avocatului Poporului, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:

    Curtea Constituţională a fost legal sesizată şi este competentă, potrivit dispoziţiilor art. 146 lit. d) din Constituţie, ale art. 1 alin. (2), ale art. 2, 3, 10 şi 29 din Legea nr. 47/1992, să soluţioneze excepţia de neconstituţionalitate.

    Obiectul excepţiei de neconstituţionalitate îl constituie dispoziţiile art. 499 din Codul de procedură civilă, care au următorul conţinut: "După primirea somaţiei debitorul poate cere instanţei de executare, în termen de 10 zile de la comunicare, să-i încuviinţeze ca plata integrală a datoriei, inclusiv dobânzile şi cheltuielile de executare, să se facă din veniturile imobilului urmărit sau din alte venituri ale sale pe timp de 6 luni.

    Instanţa sesizată potrivit alin. 1 va cita părţile în camera de consiliu şi se va pronunţa de îndată prin încheiere irevocabilă. În caz de admitere a cererii debitorului, instanţa va dispune suspendarea urmăririi silite imobiliare.

    Pentru motive temeinice creditorul poate solicita instanţei reluarea urmăririi înainte de expirarea termenului de 6 luni, dispoziţiile alin. 2 fiind aplicabile în mod corespunzător."

    Autorul excepţiei de neconstituţionalitate consideră că dispoziţiile legale criticate încalcă prevederile constituţionale cuprinse în art. 16 care consacră egalitatea în drepturi a cetăţenilor, art. 20 referitoare la tratatele internaţionale privind drepturile omului, art. 21 care prevede accesul liber la justiţie şi în art. 53 privind restrângerea exerciţiului unor drepturi sau al unor libertăţi.

    De asemenea, sunt invocate şi prevederile internaţionale cuprinse în art. 6 par.1 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale privind dreptul persoanei la un proces echitabil.

    Examinând excepţia de neconstituţionalitate, Curtea reţine că prevederile art. 499 alin. 1 din Codul de procedură civilă reglementează o înlesnire pe care instanţa de executare o poate acorda debitorului, la solicitarea acestuia, încuviinţându-i ca plata integrală a datoriei sale către creditor, inclusiv dobânzile şi cheltuielile de executare, să se realizeze din veniturile imobilului urmărit sau din alte venituri ale debitorului pe timp de 6 luni. Suspendarea urmării silite a imobilului se poate acorda pentru un termen limitat de 6 luni şi doar dacă debitorul învederează împrejurări din care să rezulte că veniturile pe care acesta le-ar putea obţine în această perioadă sunt suficient de mari pentru a determina stingerea creanţei. Astfel, înlesnirea se acordă pe baza unor situaţii de fapt lăsate la aprecierea suverană a instanţei, iar dacă împrejurările invocate nu pot fi dovedite, suspendarea executării nu se justifică, întrucât ar fi de natură să-l prejudicieze pe creditor.

<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic