Inapoi la Cautare

DECIZIE 510 /2014


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 200 alin. (1)-(3) şi (6) raportat la art. 194 şi 195 din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 20.11.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (20.11.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

    Augustin Zegrean - preşedinte
    Valer Dorneanu - judecător
    Toni Greblă - judecător
    Petre Lăzăroiu - judecător
    Mircea Ştefan Minea - judecător
    Daniel Marius Morar - judecător
    Mona-Maria Pivniceru - judecător
    Puskas Valentin Zoltan - judecător
    Andreea Costin - magistrat-asistent


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Carmen-Cătălina Gliga.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 200 alin. (1)-(3) şi (6) raportat la art. 194 şi 195 din Codul de procedură civilă, excepţie ridicată de Fabian Istvan-Arpad şi Fabian Marie în Dosarul nr. 11.197/117/2013/a1 al Tribunalului Cluj - Secţia civilă şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 237D/2014.

    2. La apelul nominal răspunde pentru autorii excepţiei de neconstituţionalitate doamna avocat Kapcza Mikolt Krisztina din Baroul Cluj, cu împuternicire depusă la dosar. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Preşedintele dispune a se face apelul şi în Dosarul nr. 585D/2014, având ca obiect excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 200 alin. (1)-(3) şi (6) raportat la art. 194 şi 195 din Codul de procedură civilă, excepţie ridicată de Beke Francisc în Dosarul nr. 18.417/211/2013 al Judecătoriei Cluj-Napoca.

    4. La apelul nominal răspunde pentru autorul excepţiei de neconstituţionalitate doamna avocat Kapcza Mikolt Krisztina din Baroul Cluj, cu împuternicire depusă la dosar. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    5. Curtea, având în vedere obiectul excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate în dosarele nr. 237D/2014 şi nr. 585D/2014, pune în discuţie, din oficiu, problema conexării cauzelor.

    6. Reprezentantul autorilor excepţiei arată că nu se opune conexării dosarelor.

    7. Reprezentantul Ministerului Public apreciază ca fiind întrunite condiţiile pentru conexare.

    8. Curtea, în temeiul art. 53 alin. (5) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, dispune conexarea Dosarului nr. 585D/2014 la Dosarul nr. 237D/2014, care este primul înregistrat.

    9. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului autorilor excepţiei de neconstituţionalitate, care solicită admiterea acesteia. Menţionează că susţine excepţia de neconstituţionalitate astfel cum a fost formulată, dar motivarea poate fi extinsă. În acest sens, arată că textele legale criticate contravin art. 16, 20, 21 şi 24 din Constituţie. Susţine că, deşi prin art. 200 din Codul de procedură civilă se urmăreşte disciplinarea părţilor în proces, această dispoziţie legală contravine principiilor constituţionale menţionate, întrucât pentru elemente neesenţiale, externe acţiunii civile, distincte de cele cuprinse în art. 196 din Codul de procedură civilă, se poate ajunge la anularea cererii de chemare în judecată. Astfel, pentru lipsa unor elemente, cum ar fi contul bancar sau lipsa unui exemplar al acţiunii introductive, care pot fi complinite la primul termen de judecată, se ajunge la prelungirea nejustificată a procesului. În al doilea rând, arată că reclamantul este lipsit de dreptul de apărare faţă de anularea cererii de chemare în judecată, deoarece aceasta se judecă în camera de consiliu, fără citarea părţilor, astfel încât acesta nu poate cunoaşte analiza instanţei. Mai arată că prin soluţionarea cererii de reexaminare nu se discută legalitatea măsurii. În acest caz, instanţa face doar o "contabilitate" dacă cerinţa a fost îndeplinită, fără să cerceteze dacă cerinţa era una justificată, legală, abuzivă sau discreţionară. Mai arată că prin dispoziţiile legale criticate se încalcă egalitatea părţilor în faţa justiţiei, deoarece elementele sunt prevăzute sub sancţiunea nulităţii relative, pârâtul putând să le invoce sau nu în cursul procesului. Mai pune în vedere un aspect care a apărut în practică şi care nu este menţionat în motivarea excepţiei de neconstituţionalitate, respectiv faptul că art. 194 din Codul de procedură civilă priveşte date cu caracter personal ale părţilor care ajung în posesia altor persoane. Astfel nu se garantează protecţia unor date cu caracter personal.

    10. Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere ca neîntemeiată a excepţiei de neconstituţionalitate, invocând, în acest sens, Decizia nr. 235 din 15 aprilie 2014 prin care Curtea Constituţională a constatat constituţionalitatea dispoziţiilor criticate prin raportare la critici similare. Curtea a statuat că prin procedura regularizării cererii introductive se urmăreşte asigurarea celerităţii procesului, permiţând astfel o bună desfăşurare a judecăţii într-un termen optim şi previzibil.

                               CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarelor, constată următoarele:

    11. Prin Încheierea din 19 februarie 2014 pronunţată în Dosarul nr. 11.197/117/2013/a1 şi prin Sentinţa civilă nr. 14.426 din 6 noiembrie 2013 pronunţată în Dosarul nr. 18.417/211/2013, Tribunalul Cluj - Secţia civilă, respectiv Judecătoria Cluj-Napoca au sesizat Curtea Constituţională pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 200 alin. (1)-(3) şi (6) raportat la art. 194 şi 195 din Codul de procedură civilă, excepţie ridicată de Fabian Istvan-Arpad şi Fabian Marie şi, respectiv, de Beke Francisc într-o cauză având ca obiect soluţionarea cererii de reexaminare formulate împotriva încheierii de anulare a cererii de chemare în judecată.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.