Inapoi la Cautare

DECIZIE 493 /2018


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 303 alin. 1 şi 2 şi art. 306 alin. 1 din Codul de procedură civilă din 1865


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 03.03.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (03.03.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Petre Lăzăroiu │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mircea Ştefan Minea│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Simona-Maya │- judecător │
│Teodoroiu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Valentina │- │
│Bărbăţeanu │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Luminiţa Nicolescu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a prevederilor art. 303 alin. 1
 şi 2
 şi art. 306 alin. 1 din Codul de procedură civilă din 1865
, excepţie ridicată de Societatea Rodata - S.R.L. din Bucureşti în Dosarul nr. 27.878/212/2010 al Tribunalului Constanţa - Secţia a II-a civilă şi care constituie obiectul Dosarului nr. 1.518D/2016 al Curţii Constituţionale.

    2. La apelul nominal se constată lipsa părţilor. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate, precizând că instanţa de contencios constituţional s-a mai pronunţat asupra prevederilor de lege criticate, statuând că acestea nu contravin dispoziţiilor art. 21 din Legea fundamentală
. Referitor la căile de atac, legiuitorul poate reglementa termenul de exercitare, forma şi conţinutul acestora, instanţa la care pot fi depuse, competenţa şi modul de judecată, fără ca prin aceasta să fie încălcate prevederi constituţionale.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Decizia civilă nr. 148 din 9 iunie 2016, pronunţată în Dosarul nr. 27.878/212/2010, Tribunalul Constanţa - Secţia a II-a civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 303 alin. 1
 şi 2
 şi art. 306 alin. 1 din Codul de procedură civilă din 1865
, excepţie ridicată de Societatea Rodata - S.R.L. din Bucureşti într-o cauză având ca obiect soluţionarea cererii de constatare a nulităţii absolute parţiale a unui contract de vânzare-cumpărare şi a nulităţii absolute a unui act adiţional, acţiune aflată în stadiul procesual al recursului.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se arată că textele de lege criticate sunt neconstituţionale prin omisiunea reglementării momentului până la care se pot depune motivele de recurs în situaţia în care calea de atac împotriva unei hotărâri pronunţate la fond este recalificată de instanţă, din apel, în recurs. Astfel, în cazul în care instanţa care soluţionează calea de atac o califică, din apel, în recurs, iar partea care a declarat calea de atac a apelului - aşa cum era menţionat în hotărârea de la fond - o motivează la prima zi de înfăţişare, se invocă excepţia decăderii din dreptul de a motiva recursul, care este declarat nul ca urmare a nemotivării în termen, deşi partea s-a conformat întocmai dispoziţiilor pronunţate de instanţa de fond cu privire la calea de atac. În acest fel se îngrădeşte accesul liber la justiţie, se încalcă dreptul la un proces echitabil şi se nesocoteşte dreptul de a exercita căile de atac împotriva hotărârilor judecătoreşti.

    6. Tribunalul Constanţa - Secţia II-a civilă apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată, invocând cele reţinute de Curtea Constituţională, precum şi de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în sensul că dreptul de acces la justiţie nu este absolut şi se pretează la limitări implicit admise, în special în ceea ce priveşte condiţiile de admisibilitate a unui recurs.

    7. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, actul de sesizare a fost comunicat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.