Inapoi la Cautare

DECIZIE 475 /2019


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1, ale art. 3 alin. (1) şi (2), ale art. 5 alin. (3)-(7) şi ale art. 6 alin. (1) şi alin. (2) teza finală din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011 privind stabilirea unor contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 06.12.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (06.12.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────┬──────────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Cristian │- judecător │
│Deliorga │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Daniel Marius │- judecător │
│Morar │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Livia Doina │- judecător │
│Stanciu │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────┼──────────────────────┤
│Benke Károly │- │
│ │magistrat-asistent-şef│
└───────────────┴──────────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Sorin-Ioan-Daniel Chiriazi.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 1
, ale art. 3 alin. (1)
 şi (2)
, ale art. 5 alin. (3)-(7)
 şi ale art. 6 alin. (1)
 cu referire la sintagma „potrivit prevederilor art. 5 alin. (7)
“ şi alin. (2) teza finală din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011
 privind stabilirea unei contribuţii pentru finanţarea unor cheltuieli în domeniul sănătăţii, excepţie ridicată de Societatea Merck Sharp&Dohme România - S.R.L. din Bucureşti în Dosarul nr. 6.379/2/2016 al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal şi care constituie obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.321D/2017.

    2. La apelul nominal se prezintă, pentru autoarea excepţiei de neconstituţionalitate, domnul avocat Nicolae Viorel Dinu, iar pentru partea Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, domnul consilier juridic Robert Constantin Niculae. Lipsesc celelalte părţi. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul reprezentantului autoarei excepţiei de neconstituţionalitate, care pune concluzii de admitere a acesteia. Se arată că, în precedent, Curtea Constituţională a respins ca neîntemeiată excepţia de neconstituţionalitate vizând aceleaşi dispoziţii legale, însă, totuşi, se subliniază că acestea încalcă accesul liber la justiţie, dreptul la apărare şi dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică din perspectiva dificultăţii de a contesta o notificare emisă în temeiul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2011
. Se arată că baza de impunere a taxei datorate nu se stabileşte la nivelul contribuabilului, ci la nivelul unor terţi faţă de acesta. Se creează, astfel, o situaţie nedreaptă, în care contribuabilul trebuie să achieseze la baza de impunere, deşi aceasta valorifică elemente străine contribuabilului. Totodată, taxa reglementată de legea criticată se stabileşte pe beneficiul realizat de alţi operatori economici; or, toţi cei aflaţi pe lanţul de distribuţie a medicamentelor ar trebui să acopere proporţional beneficiul realizat, nu numai cel ce deţine autorizaţia de punere în circulaţie a medicamentului; în caz contrar, acesta va plăti o taxă în beneficiul altcuiva, ceea ce este contrar egalităţii în drepturi.

    4. Reprezentantul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate pune concluzii de respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate, invocând jurisprudenţa Curţii Constituţionale, şi anume Decizia nr. 665 din 12 noiembrie 2014
, Decizia nr. 789 din 17 noiembrie 2015
 şi Decizia nr. 92 din 1 martie 2018
. Se menţionează că deţinătorul autorizaţiei de punere în circulaţie a medicamentului are posibilitatea de a contesta cuantumul bazei de impunere, iar procentul „p“ pentru determinarea taxei clawback se raportează la sumele decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

    5. Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere, ca neîntemeiată, a excepţiei de neconstituţionalitate, invocând jurisprudenţa Curţii Constituţionale, şi anume Decizia nr. 263 din 21 mai 2013
, Decizia nr. 665 din 12 noiembrie 2014
, Decizia nr. 144 din 12 martie 2015
, Decizia nr. 789 din 17 noiembrie 2015
 şi Decizia nr. 92 din 1 martie 2018
. Se susţine că transmiterea în format electronic a valorii aferente consumului centralizat de medicamente nu încalcă nicio dispoziţie constituţională. Se mai arată că legea prevede un termen de 10 zile în care se pot contesta la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate datele referitoare la baza de impunere, că deţinătorul autorizaţiei de punere în circulaţie a medicamentului are certitudinea vânzării şi încasării contribuţiei, drept care acesta are obligaţia plăţii taxei clawback, şi că, prin modul de calcul al taxei, este respectat justul echilibru între interesul general care a determinat aplicarea acestei taxe şi avantajele asociate unei categorii de operatori economici.
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.