Inapoi la Cautare

DECIZIE 459 /2019


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 7 alin. (1) şi (2) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 18.11.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (18.11.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Mona-Maria │- preşedinte │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Bianca Drăghici │- │
│ │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Loredana Veisa.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 7 alin. (1)
 şi (2) din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004
, excepţie ridicată de Armin Marian Gherman în Dosarul nr. 36.462/3/2013* al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de contencios administrativ şi fiscal şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 2.671D/2017.

    2. La apelul nominal răspunde autorul excepţiei, Armin Marian Gherman, şi, pentru partea Gabriel Oprea - viceprim-ministru şi ministru al afacerilor interne, domnul avocat Dan Lupaşcu, având împuternicire avocaţială depusă la dosar. Lipsesc celelalte părţi. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Preşedintele Curţii acordă cuvântul domnului avocat Dan Lupaşcu, care ridică o chestiune prealabilă deschiderii dezbaterilor pe fond. Astfel, acesta arată că partea Gabriel Oprea nu este citată în calitate de persoană fizică, ci în calitate de reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne şi de viceprim-ministru. Arată că, în anul 2013, când a fost formulată acţiunea, a fost chemat în judecată ministrul afacerilor interne. La data pronunţării hotărârii instanţei de fond, respectiv în anul 2014, partea Gabriel Oprea ocupa funcţia de ministru şi a atacat cu recurs hotărârea pronunţată în cauză. Curtea Constituţională a fost sesizată în baza încheierii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de contencios administrativ şi fiscal din anul 2017. Ca atare, în opinia sa, în mod eronat, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de contencios administrativ şi fiscal a considerat că prevalează calitatea de persoană fizică a domnului Gabriel Oprea, care încă din anul 2015 nu mai avea nici calitatea de ministru al afacerilor interne şi nici de viceprim-ministru. Prin urmare, la data sesizării instanţei de contencios constituţional, în anul 2017, nu mai erau în discuţie aceste funcţii ale părţii Gabriel Oprea. În aceste condiţii, în baza dispoziţiilor art. 36
 şi ale art. 255 şi următoarele din Codul de procedură civilă
, avocatul invocă excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a părţii Gabriel Oprea.

    4. Având cuvântul autorul excepţiei afirmă că achiesează motivelor expuse de către reprezentantul părţii Gabriel Oprea şi apreciază că, nemaiavând calitatea de ministru al afacerilor interne, Gabriel Oprea nu poate fi parte în prezenta cauză.

    5. Reprezentantul Ministerului Public arată că instanţa de contencios constituţional a fost învestită, prin încheierea de sesizare, în mod corect, atât cu obiectul excepţiei de neconstituţionalitate, cât şi cu părţile care urmează a fi citate în cauză.

    6. Curtea, deliberând, uneşte excepţia lipsei calităţii procesuale pasive a părţii Gabriel Oprea, invocată prin reprezentant, cu fondul cauzei.

    7. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele Curţii acordă cuvântul autorului excepţiei de neconstituţionalitate, care solicită admiterea acesteia, reiterând, pe larg, motivele formulate în faţa instanţei de judecată şi aflate la dosarul cauzei. Astfel, susţine, în esenţă, că dispoziţiile art. 7 alin. (1)
 şi (2) din Legea nr. 554/2004
 sunt neconstituţionale, întrucât contravin art. 1 alin. (5) din Constituţie
, în componenta referitoare la previzibilitatea legii şi securitatea raporturilor juridice. Arată că, în speţă, a fost dedusă judecăţii anularea Ordinului ministrului afacerilor interne nr. 600/2005, nepublicat în Monitorul Oficial al României şi necomunicat autorului excepţiei, care a luat cunoştinţă de existenţa acestuia când i s-a comunicat actul prin care i s-a aplicat o sancţiune disciplinară. Autorul excepţiei afirmă că judecătorul care soluţionează fondul cauzei aplică dispoziţiile de lege criticate indiferent dacă la intrarea în vigoare a actului administrativ normativ au fost respectate sau încălcate prevederile art. 78 din Constituţie
 şi ale art. 11 din Legea nr. 24/2000
 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative. Or, actul administrativ normativ nepublicat nu este opozabil. În acest context, menţionează Decizia Curţii Constituţionale nr. 392 din 2 iulie 2014
 şi Hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului din 23 septembrie 1998
, pronunţată în Cauza Petra împotriva României.

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.