Inapoi la Cautare

DECIZIE 458 /2015


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 270 din Codul penal


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 23.08.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (23.08.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	
     Augustin Zegrean      - preşedinte
    Valer Dorneanu - judecător
    Petre Lăzăroiu - judecător
    Mircea Ştefan Minea - judecător
    Daniel Marius Morar - judecător
    Mona-Maria Pivniceru - judecător
    Puskas Valentin Zoltan - judecător
    Simona-Maya Teodoroiu - judecător
    Tudorel Toader - judecător
    Cristina Teodora Pop - magistrat-asistent


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Cosmin Grancea.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 270 din Codul penal, excepţie ridicată de Laurenţiu Gigi Andrioaie în Dosarul nr. 4.446/299/2014 (2.179/2014) al Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a II-a penală şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.409 D/2014.

    2. La apelul nominal răspunde autorul excepţiei, constatându-se lipsa celorlalte părţi. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul autorului excepţiei, care solicită admiterea excepţiei de neconstituţionalitate aşa cum a fost formulată.

    4. Reprezentantul Ministerului Public pune concluzii de respingere ca neîntemeiată a excepţiei de neconstituţionalitate. Se arată că este firesc ca legiuitorul să nu fi prevăzut în cazul infracţiunii de tăinuire posibilitatea împăcării părţilor, având în vedere relaţiile sociale ocrotite prin incriminarea acesteia, care aparţin sferei înfăptuirii justiţiei.

                          CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    5. Prin Decizia penală nr. 1.264/A din 22 octombrie 2014, pronunţată în Dosarul nr. 4.446/299/2014 (2.179/2014), Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a II-a penală a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 270 din Codul penal, excepţie ridicată de Laurenţiu Gigi Andrioaie într-o cauză având ca obiect stabilirea vinovăţiei autorului excepţiei sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tăinuire, prevăzută la art. 270 alin. (1) din Codul penal.

    6. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se arată că textul criticat nu prevede înlăturarea răspunderii penale a tăinuitorului, în condiţiile în care între autorul infracţiunii din care provine bunul ce face obiectul tăinuirii şi persoana vătămată intervine împăcarea părţilor. Se arată că, în cazul acestor infracţiuni, tăinuitorul, care nu beneficiază de efectele împăcării, este discriminat în raport cu autorul infracţiunii, care are dreptul de a obţine înlăturarea răspunderii sale penale prin împăcare.

    7. Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a II-a penală opinează că excepţia de neconstituţionalitate este întemeiată. Se arată că, într-adevăr, legiuitorul are dreptul de a reglementa potrivit politicii sale penale, dar că prevederile art. 270 din Codul penal discriminează tăinuitorul în raport cu autorul infracţiunii din care provine bunul în legătură cu care este comisă infracţiunea de tăinuire, în acele situaţii în care pentru autorul infracţiunii legea penală prevede posibilitatea împăcării părţilor, împăcare ce nu produce însă efecte şi în privinţa tăinuitorului. Se susţine că această discriminare este cu atât mai evidentă cu cât alin. (2) al art. 270 din Codul penal prevede că pedeapsa aplicată tăinuitorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru fapta săvârşită de autor, dispoziţie legală din care poate fi dedusă intenţia legiuitorului de a corela regimul sancţionator al celor doi autori, respectiv de a nu crea pentru tăinuitor o situaţie juridică mai grea decât pentru autorul infracţiunii de care fapta de tăinuire este legată. Se subliniază faptul că pericolul social al infracţiunii de tăinuire este mai mic decât al infracţiunii în legătură cu care este comisă tăinuirea, acesta fiind un alt aspect care impune corelarea regimului sancţionator al autorilor celor două infracţiuni.

    8. În conformitate cu dispoziţiile art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, actul de sesizare a fost comunicat preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

    9. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, Guvernul şi Avocatul Poporului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                           CURTEA,

examinând actul de sesizare, raportul întocmit de judecătorul-raportor, concluziile procurorului, dispoziţiile legale criticate, raportate la prevederile Constituţiei, precum şi Legea nr. 47/1992, reţine următoarele:
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.