Inapoi la Cautare

DECIZIE 453 /2019


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 466 alin. (1) din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 09.12.2019, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (09.12.2019) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Mona-Maria │- preşedinte │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia-Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Varga Attila │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Oana Cristina Puică│- │
│ │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Marinela Mincă.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 466 alin. (1) din Codul de procedură penală
, excepţie ridicată de Ibraim Narcis în Dosarul nr. 41/118/2017/a1 al Judecătoriei Constanţa - Secţia penală şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.794D/2017.

    2. La apelul nominal lipseşte autoarea excepţiei, faţă de care procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele de şedinţă acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere, ca inadmisibilă, a excepţiei de neconstituţionalitate. În acest sens, arată că autoarea excepţiei solicită, în realitate, modificarea dispoziţiilor art. 466 alin. (1) din Codul de procedură penală
, astfel încât şi alte proceduri judiciare să poată fi redeschise în cazul soluţionării în lipsa persoanei vizate, cum ar fi revocarea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei, procedură care priveşte ultima fază a procesului penal, astfel că nu pune în discuţie existenţa unei acuzaţii în materie penală. Totodată, arată că, aşa cum reţine instanţa învestită cu soluţionarea litigiului, autoarea excepţiei nu se află în ipoteza textului de lege criticat, întrucât a fost prezentă şi a dat declaraţie în cauză, nefiind lipsă de procedură, aşa cum susţine aceasta.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

    4. Prin Încheierea nr. 593 din 7 aprilie 2017, pronunţată în Dosarul nr. 41/118/2017/a1, Judecătoria Constanţa - Secţia penală a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 466 alin. (1) din Codul de procedură penală
. Excepţia a fost ridicată de Ibraim Narcis cu ocazia soluţionării unei cereri de redeschidere a procesului penal în cazul judecării în lipsa persoanei condamnate.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate autoarea acesteia susţine, în esenţă, că dispoziţiile art. 466 alin. (1) din Codul de procedură penală
 încalcă dreptul la un proces echitabil, întrucât nu prevăd un remediu procesual în cazul revocării - cu încălcarea procedurii de desfăşurare a judecăţii, şi anume în lipsa persoanei anterior condamnate - a suspendării sub supraveghere a executării pedepsei.

    6. Judecătoria Constanţa - Secţia penală apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este întemeiată. Consideră că sintagma „proces penal“ din cuprinsul dispoziţiilor art. 466 alin. (1) din Codul de procedură penală
 trebuie interpretată în sens larg, şi anume de proces în cadrul căruia s-a soluţionat o cauză având ca obiect nu numai judecata pe fond şi în căi ordinare de atac, ci şi în căi extraordinare de atac (contestaţie în anulare sau revizuire), precum şi „cereri de altă natură, formulate, de exemplu, în faza executării“. În continuare, instanţa arată că faza de executare a hotărârilor penale este inclusă în noţiunea de proces penal, iar soluţiile pronunţate în această fază pot avea ca urmare îngreunarea situaţiei condamnatului. Prin urmare, inclusiv în aceste momente procesuale trebuie asigurate toate garanţiile unui proces echitabil, în care să se asigure accesul efectiv la o instanţă, persoana interesată să fie citată în mod corespunzător şi să beneficieze de asistenţă juridică.

    7. Potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

    8. Guvernul consideră că excepţia de neconstituţionalitate este inadmisibilă, întrucât autoarea excepţiei, pe de o parte, ridică o problemă de interpretare a legii, iar, pe de altă parte, tinde la modificarea textului supus controlului de constituţionalitate. Or, potrivit dispoziţiilor art. 2 alin. (3) din Legea nr. 47/1992
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.