Inapoi la Cautare

DECIZIE 450 /2015


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 347 alin. (3) prin raportare la cele ale art. 345 alin. (1) din Codul de procedură penală


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 18.10.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (18.10.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC	

    Augustin Zegrean - preşedinte
    Valer Dorneanu - judecător
    Petre Lăzăroiu - judecător
    Mircea Ştefan Minea - judecător
    Daniel Marius Morar - judecător
    Mona-Maria Pivniceru - judecător
    Puskas Valentin Zoltan - judecător
    Simona-Maya Teodoroiu - judecător
    Tudorel Toader - judecător
    Cristina Teodora Pop - magistrat-asistent


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Cosmin Grancea.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 347 alin. (3) prin raportare la cele ale art. 345 alin. (1) din Codul de procedură penală, excepţie ridicată de Vasile Frîncu în Dosarul nr. 5.415/118/2014/a1 al Curţii de Apel Constanţa - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.212 D/2014.

    2. La apelul nominal se constată lipsa părţilor. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care pune concluzii de respingere ca devenită inadmisibilă a excepţiei de neconstituţionalitate, întrucât textele criticate au fost declarate neconstituţionale prin Decizia nr. 641 din 11 noiembrie 2014.

                                    CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea nr. 139/P/CP din 28 octombrie 2014, pronunţată în Dosarul nr. 5.415/118/2014/a1, Curtea de Apel Constanţa - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 347 alin. (3) prin raportare la cele ale art. 345 alin. (1) din Codul de procedură penală, excepţie ridicată de Vasile Frîncu într-o cauză având ca obiect stabilirea vinovăţiei inculpatului sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani şi folosire de credite ale societăţii în interes propriu.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se arată că pronunţarea asupra cererilor şi excepţiilor formulate în faza camerei preliminare, printr-o procedură nepublică, ce se desfăşoară în camera de consiliu, fără participarea procurorului şi a inculpatului, constituie o încălcare a dreptului la apărare prevăzut la art. 24 din Constituţie. Se mai susţine că lipsa de publicitate a şedinţei de judecată nu ar trebui să echivaleze cu caracterul secret al acesteia, respectiv cu neînştiinţarea părţilor cu privire la desfăşurarea procesului penal. Se susţine încălcarea, pentru acest motiv, a dreptului de liber acces la justiţie, prevăzut la art. 21 din Legea fundamentală.

    6. Curtea de Apel Constanţa - Secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie opinează că excepţia de neconstituţionalitate este întemeiată. Se susţine că dispoziţiile criticate încalcă dreptul la un proces echitabil, prin nerespectarea garanţiilor contradictorialităţii şi egalităţii armelor, având în vedere că procedura pe care o reglementează este una exclusiv scrisă şi nu prevede dreptul inculpatului de a răspunde cererilor şi excepţiilor formulate de parchet. Se arată, totodată, că textele criticate restrâng dreptul la apărare şi al celorlalţi participanţi la procesul penal, care pot avea interes să formuleze concluzii referitoare la legalitatea efectuării urmăririi penale.

    7. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi exprima punctele de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate ridicate.

    8. Guvernul arată că excepţia de neconstituţionalitate a devenit inadmisibilă, întrucât, prin Decizia nr. 641 din 11 noiembrie 2014, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 347 alin. (3) din Codul de procedură penală raportate la cele ale art. 344 alin. (4), art. 345 alin. (1) şi art. 346 alin. (1) din acelaşi cod sunt neconstituţionale.

    9. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi Avocatul Poporului nu au comunicat punctele lor de vedere asupra excepţiei de neconstituţionalitate.

                                    CURTEA,

1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda iLegis
Testeaza iLegis
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic