Inapoi la Cautare

DECIZIE 444 /2005


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 12 alin. (1) lit. b) şi alin. (2) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 03.03.2021, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (03.03.2021) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


                            CURTEA,

având în vedere actele şi lucrările dosarului, reţine următoarele:

    Prin Încheierea din 8 aprilie 2005, pronunţată în Dosarul nr. 1.992/2005, Tribunalul Prahova - Secţia comercială a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 12 alin. (1) lit. b) şi alin. (2) din Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii. Excepţia a fost ridicată de Compania Naţională "Poşta Română" - S.A., într-o cauză având ca obiect soluţionarea unei acţiuni comerciale privind obligaţia de a face.

    În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se arată că prevederile art. 12 alin. (1) lit. b) şi ale alin. (2) din Legea nr. 346/2004 stabilesc obligaţia regiilor autonome, a societăţilor/companiilor naţionale sau a societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat de a încheia, în termen de 90 de zile de la solicitarea locatarului sau asociatului care îndeplineşte condiţiile cerute de lege pentru a fi calificat drept întreprindere mică şi mijlocie, contracte de vânzare-cumpărare asupra activelor disponibile utilizate de aceştia din urmă în baza unor contracte încheiate cu regiile autonome, societăţile/companiile naţionale sau societăţile comerciale cu capital majoritar de stat.

    Dispoziţiile criticate încalcă flagrant prevederile art. 44 din Constituţie, precum şi pe cele ale art. 480 şi 481 din Codul civil. Dreptul de proprietate este, în opinia autorului excepţiei, un drept "exclusiv, absolut şi are un caracter perpetuu".

    Prin reglementarea din normele pretins a fi neconstituţionale, legiuitorul încalcă dreptul unei societăţi supuse obligaţiei prevăzute de art. 12 alin. (1) lit. b) şi alin. (2) din lege "de a analiza şi a decide în legătură cu oportunitatea înstrăinării unui bun pe care îl deţine cu titlul de proprietate şi obligă în mod discreţionar Compania Naţională «Poşta Română» (autor al excepţiei) să procedeze la vânzarea unui imobil, fără a se ţine cont de voinţa juridică a acesteia".

    În continuare se arată că, potrivit dispoziţiilor din Hotărârea Guvernului nr. 371 din 3 iulie 1998 privind înfiinţarea Companiei Naţionale "Poşta Română" - S.A. prin reorganizarea Regiei Autonome "Poşta Română", publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 250 din 6 iulie 1998, Compania Naţională "Poşta Română" este proprietara tuturor bunurilor mobile şi imobile aflate în patrimoniul său. Mai mult, se arată că privatizarea "Poştei Române" este înscrisă ca prioritate a Programului de Guvernare din 28 decembrie 2004 pe perioada 2005-2008, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.265 din 29 decembrie 2004.

    În concluzie, dispoziţiile de lege criticate împiedică exercitarea în mod absolut a dreptului de proprietate pe care autorul excepţiei îl are asupra bunurilor sale imobile (mai exact, un atribut al acestui drept - dreptul de dispoziţie - jus abutendi), în condiţiile în care, în speţă, nu sunt îndeplinite nici condiţiile prevăzute de Legea nr. 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 139 din 2 iunie 1994, pentru ca exproprierea, ce reprezintă efectul obligaţiei impuse de Legea nr. 346/2004, să fie legală, aşa cum stabileşte art. 44 alin. (3) din Constituţie.

    Tribunalul Prahova - Secţia comercială apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată.

    Dispoziţiile de lege criticate nu duc la realizarea unei exproprieri şi nu încalcă dreptul de proprietate, ci stabilesc, în conformitate cu prevederile art. 44 alin. (1) din Constituţie, conţinutul şi limitele acestui drept. În plus, se arată că "legiferarea drepturilor întreprinderilor mici şi mijlocii la cumpărarea activelor disponibile aparţinând societăţilor comerciale cu capital majoritar de stat şi ale regiilor autonome reprezintă o opţiune a politicii statului, în domeniul reformei economice şi al strategiei de privatizare, fiind în concordanţă cu prevederile constituţionale ale art. 135 alin. (2)".

    Potrivit dispoziţiilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992, încheierea de sesizare a fost comunicată preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi Avocatului Poporului, pentru a-şi formula punctele de vedere cu privire la excepţia de neconstituţionalitate ridicată.

    Guvernul, în punctul său de vedere, apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată pentru următoarele motive:

    - dispoziţiile art. 12 alin. (1) lit. b) şi alin. (2) din Legea nr. 346/2004 nu împiedică aplicarea prevederilor cuprinse în Hotărârea Guvernului nr. 371/1998, potrivit căruia "acţiunile Poştei Române sunt deţinute în totalitate de către stat, care îşi exercită drepturile şi obligaţiile decurgând din calitatea sa de acţionar unic prin Ministerul Comunicaţiilor". Astfel, conţinutul şi limitele dreptului de proprietate ale Companiei Naţionale "Poşta Română" - S.A. sunt stabilite prin lege, aşa cum prevede textul constituţional pretins a fi încălcat, prin manifestarea de voinţă a reprezentanţilor statului în calitate de acţionar unic. Pe de altă parte, "libertatea Companiei de a dispune de bunurile aflate în proprietatea sa este guvernată de dispoziţiile legale generale în materia proprietăţii şi de dispoziţiile speciale ale Legii nr. 346/2004, aplicabile sub condiţia esenţială a existenţei unui raport juridic între Companie şi I.M.M.", în baza unor contracte de locaţiune;

    - dreptul de proprietate, deşi este considerat în doctrină şi în practica judiciară un drept real absolut şi exclusiv, nu poate fi exercitat decât în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare, aşa cum dispune şi art. 44 din Constituţie. Pe de altă parte, dispoziţiile legale criticate nu restrâng libertatea de decizie, în sensul interzicerii de a dispune de bun, ci constituie o manifestare a dreptului de opţiune a legiuitorului, în concordanţă cu prevederile art. 135 alin. (2) din Constituţie;

    - Legea nr. 346/2004 nu conţine reglementări cu privire la procedura exproprierii şi, prin urmare, autorul excepţiei nu este obligat "în mod discreţionar", să vândă respectivul bun, ci această obligaţie se naşte, în condiţiile legii, corelativ dreptului recunoscut întreprinderilor mici şi mijlocii de a cumpăra activele disponibile, pe care deja le deţin în temeiul unor contracte de locaţiune. În plus, legea criticată acordă locatarilor şi "dreptul de preferinţă la cumpărarea activelor disponibile", precum şi posibilitatea negocierii preţului vânzării, pe baza raportului întocmit de un expert acceptat de ambele părţi.
<   1   2   3   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.