Inapoi la Cautare

DECIZIE 439 /2020


referitoare la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 453 din Codul de procedură civilă


Puteti sa consultati o forma actualizata la data 28.11.2020, conform modificarilor publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, apasand butonul Cumpara Act.

Cumparati Actul varianta DOC

Forma la zi
Pret: 13,00 RON cu TVA
Doriti o forma actualizata , la zi (28.11.2020) , a acestui act ? Cumparati acum online, rapid si simplu varianta DOC !

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC


	

┌───────────────────┬──────────────────┐
│Valer Dorneanu │- preşedinte │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Cristian Deliorga │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Marian Enache │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Daniel Marius Morar│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Mona-Maria │- judecător │
│Pivniceru │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Gheorghe Stan │- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Livia Doina Stanciu│- judecător │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Elena-Simina │- judecător │
│Tănăsescu │ │
├───────────────────┼──────────────────┤
│Irina-Loredana │- │
│Gulie │magistrat-asistent│
└───────────────────┴──────────────────┘


    Cu participarea reprezentantului Ministerului Public, procuror Loredana Brezeanu.

    1. Pe rol se află soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 451 din Codul de procedură civilă
, excepţie ridicată de Ioana Sfîrăială în Dosarul nr. 39.467/299/2015* al Tribunalului Bucureşti - Secţia a III-a civilă şi care formează obiectul Dosarului Curţii Constituţionale nr. 1.360D/2018.

    2. La apelul nominal lipsesc părţile. Procedura de citare este legal îndeplinită.

    3. Cauza fiind în stare de judecată, preşedintele acordă cuvântul reprezentantului Ministerului Public, care solicită respingerea excepţiei de neconstituţionalitate ca neîntemeiată. În acest sens arată că prevederile legale criticate sunt norme procedurale, iar, potrivit art. 65 din Codul de procedură civilă
, după admiterea cererii de intervenţie, terţul devine parte în dosar, luând procedura în stadiul în care se găseşte. Prin urmare, este firesc ca, la cererea acestuia, să-i fie acordate şi cheltuielile de judecată.

    CURTEA,

    având în vedere actele şi lucrările dosarului, constată următoarele:

    4. Prin Încheierea din 7 septembrie 2018, pronunţată în Dosarul nr. 39.467/299/2015*, Tribunalul Bucureşti - Secţia a III-a civilă a sesizat Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 451 din Codul de procedură civilă
. Excepţia a fost invocată de Ioana Sfîrăială într-o cauză având ca obiect soluţionarea cererii de apel formulată împotriva Sentinţei civile nr. 8.196 din 24 octombrie 2017, pronunţată de către Judecătoria Sectorului 1 din Bucureşti, prin care pârâta a fost obligată, între altele, să plătească reclamantei contravaloarea cheltuielilor de judecată ocazionate de un proces anterior, în care reclamanta a avut calitatea de intervenient accesoriu.

    5. În motivarea excepţiei de neconstituţionalitate se susţine că prevederile legale criticate contravin dispoziţiilor constituţionale referitoare la accesul liber la justiţie, întrucât permit plata cheltuielilor judiciare de către partea care a pierdut procesul, la cererea unei părţi care a intervenit voluntar în procesul care se judecă între părţile originare, respectiv reclamantul şi pârâtul. Se susţine că doar aceştia din urmă, în calitate de părţi ale procesului, pot solicita cheltuieli de judecată, iar nu intervenientul voluntar. Acesta din urmă, în calitate de participant la proces, sprijină exclusiv apărările uneia dintre părţi şi nu poate fi considerat câştigător al procesului, întrucât, în concret, litigiul în care intervine nu-i aduce niciun beneficiu.

    6. Se mai susţine că, potrivit art. 129 din Constituţie
, hotărârile judecătoreşti sunt supuse căilor de atac reglementate de lege, iar suprimarea unei căi de atac contravine principiului egalităţii armelor, consacrat de art. 6 din Convenţia pentru apărarea drepturilor omului
 şi a libertăţilor fundamentale, fiind încălcat şi art. 47 din Carta drepturilor fundamentale
 a Uniunii Europene. În acest sens se susţine că principiul legalităţii, al independenţei judecătorului naţional şi al drepturilor omului sunt fundamente ale statului de drept, consacrat de art. 1 alin. (3) din Constituţie
. De asemenea se susţine că, în acord cu principiul securităţii juridice, statele au obligaţia ca legile să fie clare pentru destinatarii acestora, iar interpretarea lor să fie accesibilă şi previzibilă, invocând în acest sens jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului, respectiv Hotărârea din 9 ianuarie 2004, pronunţată în Cauza Aċimoviċ împotriva Croaţiei. Se mai susţine că, în acelaşi mod, este restrânsă puterea judecătorului naţional de a dezlega pe deplin problemele de drept descoperite pe parcursul procesului.

    7. Tribunalul Bucureşti - Secţia a III-a civilă apreciază că excepţia de neconstituţionalitate este neîntemeiată. În acest sens arată că textul de lege criticat nu contravine dispoziţiilor constituţionale referitoare la accesul liber la justiţie, părţile litigante având posibilitatea de a formula cereri şi apărări cu privire la cuantumul cheltuielilor de judecată.

    8. Potrivit prevederilor art. 30 alin. (1) din Legea nr. 47/1992
1   2   >  

Forme la zi | Modificari Act | Printare | Salvare DOC

Inapoi la Cautare

Comentarii Act

Nu sunt comentarii momentan.

Posteaza pe retele sociale

Pentru a posta un comentariu trebuie sa va autentificati


Daca nu aveti inca un cont si vreti sa va inregistrati dati click aici


Despre Companie

CTCE este liderul national in domeniul software legislativ. Avem o experienta de peste 35 ani in domeniul dezvoltarii de aplicatii software.
(aflati mai multe)

Termeni si Conditii
Comanda LegisPlus
Testeaza LegisPlus
Resurse Lege-Online

Nota CTCE

Continutul, designul, structura, precum si materialele Lege-Online.ro apartin C.T.C.E. - Piatra Neamt si sunt protejate de Legea 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe, cu modificarile si completarile ulterioare. Copierea/distribuirea/republicarea acestora este ilegala.

Intrati in Contact

 • Telefon:
  (0233) 211 020 / (0233) 218 110
 • E-mail:
  office@ctce.ro
 • Adresa:
  Bd. Decebal, nr. 32
  610076, Piatra Neamt, Neamt
  Romania


CTCE - Centrul Teritorial de Calcul Economic

Info

Se încarcã, vã rugãm asteptati.